Ovde ste
Home > Tehnika > Prepoznavanje virusa pomou glasa: Aplikacija u razvoju, predstavljena prva verzija

Prepoznavanje virusa pomou glasa: Aplikacija u razvoju, predstavljena prva verzija


Tim eksperata sa Carnegie Mellon univerziteta predstavio je ranu verziju aplikacije COVID Voice Detector, za koju se tvrdi da moe da prepozna one koji imaju COVID-19, a samo preko analize glasa.


Izvor: B92, PC Press

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Cilj je da se stvori dostupan nain za prepoznavanje bolesti, a bie dovoljno da korisnici neto izgovore u mikrofon telefona, da bi aplikacija nakon toga utvrdila da li su zaraeni. Algoritmi su jo uvek u fazi razvoja, a kreatori tvrde da bi mogli da postanu dragoceni alati u praenju daljeg irenja virusa.

Od korisnika se trai da se zakalju u mikrofon telefona ili kompjutera, te izdeklamuju slova abecede, nakon ega aplikacija izbacuje rezultate koji korisnika informiu o tome koliko je verovatno da ima COVID-19.

Nova aplikacija se jo uvek otvara uz upozorenje da se ne radi o pouzdanom sredstvu za postavljanje dijagnoze, te da ne moe da bude zamena za lekarski pregled i testove koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Dalje se istie da aplikacija nikada nee biti pouzdana kao uzimanje brisa, ali da bi, kada bude gotova, mogla da poslui za prve preglede, te kontrolisanje velikog broja ljudi u rekordnom roku, pie PC Press.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top