Ovde ste
Home > Ekonomija > Egzodus negovateljki iz Nemake: Radile na crno, mnoge se ne vraaju

Egzodus negovateljki iz Nemake: Radile na crno, mnoge se ne vraaju


Berlin — Mnoge negovateljke u kunoj nezi poetkom korona-krize su napustile Nemaku i vie ne mogu da se vrate.


Izvor: Deutsche Welle

Foto: Depositphotos/SimpleFoto

Foto: Depositphotos/SimpleFoto

Nakon uskrnjih praznika u Nemakoj bi moglo da nedostaje stotine hiljada negovatelja.

Damaris ulc Pepel iz Ansbaha u Bavarskoj ima oca kojem je potrebna nega. I pored progresivne demencije, on je donedavno mogao da ivi u svom domu, u Bonu, ali samo zahvaljujui 24-asovnoj nezi dve Poljakinje. “Onda je u Evropu stigao koronavirus. I odjednom nismo vie nikog imali za mog oca”, kae Damaris ulc Pepel.

Jedna negovateljka je bila u panici kada se prehladila i otputovala je pre vremena. Koleginica koja je trebalo da je zameni nije se usudila da doe u Nemaku. Bojala se da bi na putu dugom hiljadu kilometara mogla da se inficira koronavirusom i da onda zarazi starijeg oveka, ali i toga da vie ne moe da se vrati kui. Uz mnogo sree Damaris ulc Pepel je uspela oca da smesti u jedan dom za kratkotrajno zbrinjavanje. ta e nakon toga biti, neizvesno je.

Mnogo negovateljki se ne vraa

Dvadesetetvroasovnu negu u Nemakoj pruaju pre svega ene iz zemalja istone i jugoistone Evrope, poput Poljske, Rumunije ili Hrvatske. Na mnogim mestima kretanje je sada strogo ogranieno, autobusi vie ne voze, na granicama se kontrolie.

Udruenje za kunu brigu i negu (VHBP), u okviru kojeg su organizovane posrednike agencije, smatra da je stanje alarmantno.

ef tog udruenja Frederik Zebom strahuje da bi od sledee nedelje, posle uskrnjih praznika za potrebe kune nege u Nemakoj moglo da nedostaje izmeu 100.000 i 200.000 negovateljki ili negovatelja: “Kada je re o osobama koje rade legalno primeujemo odreenu stabilnost”, kae Zebom. “To znai da one znaju da cene to to su ovde zdravstveno osigurane. Njih je mogue ubediti da ovde ostanu, zahvaljujui dobroj podrci i savetima agencija.”

Kada je re o onima koji rade na crno, a to je najvei deo trita, moglo se videti da su mnoge negovateljke brzo napustile zemlju, a na njihovo mesto nije doao niko drugi.

Osveta ilegalnog zapoljavanja

I do 300.000 domainstava u Nemakoj zapoljava ene koje pruaju 24-asovnu kunu negu. Devedest odsto njih meutim radi na crno, procenjuju strunjaci. Bez radnih dokumenata, prema navodima nemake policije, vie ne mogu da uu u zemlju.

Ukoliko negovateljke ne budu mogle da se vrate, opstanak 24-asovne kune nege e biti doveden u pitanje, upozorava profesor Mihael Izfort sa Nemakog instituta za primenjeno istraivanje zdravstvene nege (DIP) iz Kelna: “One su vane za sistem – bez obzira na to da li rade legalno ili na crno.”

Domovi jedva da imaju sobe za karantin

Strunjaci za pitanja nege smatraju da nedostaje sveobuhvatni plan za sluaj pandemije. Pored ambulantnih negovateljskih usluga i ambulantne intenzivne nege, veliki sektor kune nege je zaboravljen, kritikuje Izfort. Kako bi se suzbila kriza u oblasti nege, neophodna je hitna pomo. Gradovi i optine bi trebalo da omogue posebne telefonske brojeve za osobe kojima je potrebna nega i za njhove porodice, a negovateljskim kapacitetima u ambulantama i domovima bi trebalo centralno rukovoditi.

Alternativa kunoj nezi, poput starakih domova i domova za negu, sve je manje. Savezne pokrajine Bavarska i Donja Saksonija ve su uvele zabranu primanja novih lica u starake domove, kako bi spreile nove zaraze koronavirusom. To se ne odnosi na ustanove koje za nove stanare mogu da garantuju da e prethodno etrnaest dana biti u karantinu. Prema istraivanju javnog servisa BR, trenutno je to teko mogue u bilo kom domu. ak i osobe koje imaju mesto u domu, a neko vreme su provele u bolnici, u dom mogu da se vrate samo ako u njemu mogu da budu izolovane.

Uzor Austrija

Pogled preko granice pokazuje da su i druga reenja mogua: Austrija od 2007. godine ima zakon koji regulie pravila kune nege, koji u velikoj meri daje pravnu sigurnost, kako negovateljima, tako i osobama kojima je pomo potrebna. Takoe, pored novca za negu, postoji jo i meseni dodatak u iznosu i do 550 evra. Rad na crno u kunoj nezi gotovo da vie nije problem.

Tokom korona-krize Austrija je obezbedila i specijalni fond za postavljanje hotlajn linija za negu, a u klinikama za rehabilitaciju je obezbedila hitno potreban prostor za ljude kojima je neophodna nega. Vlada u Beu je uostalom uvela i bonus od 500 evra za sve negovateljke, koje i pored korona-krize svoj ugovor produe na najmanje etiri sedmice.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top