Ovde ste
Home > Ekonomija > Jedan od retkih sektora koji nije pogoen pandemijom – Nekima i raste poslovanje

Jedan od retkih sektora koji nije pogoen pandemijom – Nekima i raste poslovanje


Beograd — Digitalni sektor je jedna od retkih privrednih grana na koji situacija u vezi sa virusom korona ne ostavlja velike posledice.


Izvor: Tanjug

fDepositphotos, LukaFunduk

fDepositphotos, LukaFunduk

Zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje ak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video konferencija, proizvodnjom zabave i video igrica.

Meutim, direktor Inicijative Digitalna Srbija Neboja Ðurevi ukazuje da pojedine IT kompanije ipak nisu ostale imune na posledice novog virusa, te najtee posluju one koje se bave logistikom.

Prema njegovim reima, IT kompanije su se najbre od svih drugih prilagodile na rad od kue, jer one, dodaje, po prirodi posla uglavnom sarauju sa klijentima koji su esto na drugom kraju sveta, te im saradnja na daljinu ne predstavlja problem.

Upitan da li IT kompanije i u ovim uslovima dobijaju porudbine, Ðurevi je objasnio da to se tie kompanija koje pruaju usluge stranim klijentima i za njih razvijaju IT reenja, uglavnom rade na projektima koji su poeli pre Kovida-19.

“Imali smo upit od kompanije iz vajcarske koja eli da zapone posao i sarauje sa tehnolokim kompanijama u Srbiji, ali i da na tome pone da radi ve sada”, ukazao je Ðurevi.

to se tie kompanija koje razvijaju sopstveni proizvod, kae Ðurevi, one nastavljaju da rade i prilagoavaju se zahtevima trita bez obzira na virus korona.

Istie da trenutno nema informaciju o tome da li je bilo otputanja radnika u IT sektoru i dodaje da e sledee nedelje biti objavljen “skener digitalne privrede” u vreme korone.

Kako je objasnio, organizacija na ijem je elu sprovodi anketu o poslovanju malih i velikih IT kompanija, ali i individualaca koji rade u digitalnom sektoru.

Ðurevi navodi i da e se mere drave koje je objavila u cilju podrke preduzeima u vreme trajanja virusa korona odnositi i na IT kompanije.

Na pitanje da li e situacija oko virusa korona ubrzati digitalizaciju pojedinih kompanija, Ðurevi odgovara da je svim kompanijama sada jasno da je njihovo poslovanje oteano ako nisu digitalizovane.

“Siguran sam da e kompanije koje teko prolaze kroz poslovni period ovo dovesti do ubrzanja uvoenja digitalizacije nakon pandemije”, ocenio je Ðurevi.

Direktor IT kompanije Saga, koja zapoljava vie od 500 ljudi, Neboja Bjelotomi kae za Tanjug da u toj kompaniji posao nije stao, ali da je bilo odreenih izmena u organizovanju posla.

Prema njegovim reima, radnici koji su zadueni za odravanje sistema korisnika, svaki put kada odlaze na teren imaju zatitnu opremu, a od korisnika se trai da prostorije budu prazne, kako bi radnici uli u data centar, zavrili posao i izali bez kontakta.

Drugi deo posla, objanjava Bjelotomi, vezan je za softver, te programeri rade od kue.

Upitan da li radnici na odravanju sitema imaju vie posla nego ranije, s ozbirom na prekomerno korienje raunara i interneta, Bjelotomi kae nije primetan trend poveanih greaka u sistemu.

Na pitanje da li programeri imaju nove porudbine, direktor Sage odgovara da u poslednje dve do tri nedelje nije bilo novih porudbina, ali da nijedan stari posao nije stao, a zbog smanjenog socijalnog kontakta poslovanje ak i raste onim IT kompanijama koje se bave organizacijom video konferencija, proizvodnjom zabave i video igrica.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top