Ovde ste
Home > Život > Svakodnevna borba da Romi budu ravnopravni članovi našeg društva

Svakodnevna borba da Romi budu ravnopravni članovi našeg društva


Mihajlovićeva, koja predsedava Koordinacionim telom za prećenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, rekla je da su u poslednjih nekoliko godina realizovane brojne aktivnosti kako bi se unapredio životni standard romske zajednice i da to potvrđuju kako izveštaji međunarodnih organizacija, tako i ocene izveštaja o napretku u poglavljima 19 i 23.

“Raduju me činjenice da su mere Vlade u oblasti očuvanja i unapređenja nacionalnog identiteta Roma, kulture, jezika, zatim mere u oblasti informisanja i svih poslova koji se odnose na primenu Strategije za integraciju Roma i Romkinja u sve sfere društva dale rezultat”, poručila je Mihajlovićeva.

Ističući postignute rezultate, Mihajlovićeva se posebno osvrnula na oblast stanovanja i naglasila da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući IPA pristupnim fondovima u vrednosti od 7,5 miliona evra, unapređeni uslovi života za više od četiri hiljade pripadnika romske manjine.

Takođe, kako je dodala, u toku je projekat zahvaljujući kome ćemo u narednih godinu i po dana imati projektno-tehničku dokumentaciju i urbanističke planove za 100 podstandardnih romskih naselja, te da je počeo i novi program socijalnog stanovanja u vrednosti od 20 miliona evra.

“U oblasti obrazovanja, kontinuirano se uvećava broj onih koji ostvaruju sve više nivoe obrazovanja, najviše stepene visokoškolskih diploma, beležeći pri tom sve bolje rezultate. Povećan je broj romske dece koja završavaju osnovnu i srednju školu, a procenat onih koji napuštaju obrazovanje je sve manji”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da tokom vanrednog stanja, u ovim teškim trenucima, Vlada Srbije nije zaboravila na pripadnike romske zajednice kao jedne od najranjivijih grupa, i od proglašenja vanrednog stanja, u saradnji sa EPS-om je uspela da obezbedi snabdevanje električnom energijom nekoliko romskih naselja.

“Izdali smo smernice gradskim i opštinskim štabovima da se uključe i lokalni mehanizmi za inkluziju Roma u rad kriznih štabova, obezbedili jednokratnu finansijsku pomoć gde god je to bilo moguće, pružili mogućnost korišćenja narodnih kuhinja u mnogim mestima i obezbedili higijenske pakete i osnovne životne namirnice najugroženijim grupama”, istakla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je Vlada Srbije snažno posvećena unapređenju položaja Roma i Romkinja, ali da je još posla pred nama.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top