Ovde ste
Home > Vesti > Kapetan Dragan posle 13 godina zatvora: U Hrvatskoj se maltretiraju Srbi, stau u odbranu Kosova i Metohije

Kapetan Dragan posle 13 godina zatvora: U Hrvatskoj se maltretiraju Srbi, stau u odbranu Kosova i Metohije


Beograd — Nakon vie od 13 godina provedenih u zatvoru Dragan Vasiljkovi poznatiji kao kapetan Dragan u intervjuu Tanjugu govori o hrvatskom prosecu koji je iza njega.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Foto: EPA-EFE/STRINGER

On je govorio i o planovima za budunost i poruuje da je sve to je do sada radio – bila samo uvertira.

Namerava da ponovo aktivira Fond kapetan Dragan, koji e, kako kae, prvenstveno raditi za brojne Srbe koji se nalaze po zatvorima irom Hrvatske, ali ne samo za njih.

“Staemo i u odbranu, ali i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i u celoj dijaspori, jer se dosta Srba, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu hrvatskih besmislenih i fingiranih poternica hapsi irom sveta i izruuje Hrvatskoj”, rekao je Vasiljkovi.

On je ukazao da na ovom planu radi punih pet godina i da je do sada pronaao 63 Srbina, osuena u Hrvatskoj bez ikakvih dokaza, na osnovu lanih izjava hrvatskih svedoka.

Prema njegovim reima, trenutno je u toku postupak ekstradicije jednog Srbina iz vedske u Hrvatsku, koji, kako tvrdi Vasiljkovi, moe oekivati da mu se dogodi isto to se dogodilo i njemu, da bude osuen bez ikakih dokaza na viegodinju robiju.

“Dobra strana svega to se meni dogodilo je to da nema vie nikakve dileme da je to to rade Hrvati – zloin, a da su Srbi rtve”, siguran je Vasiljkovi.

Poto je iscrpeo sva pravna sredstva na lokalnom nivou, najavio je da e sa svojim advokatima pokrenuti postupke protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Komitetom Ujedinjenih Nacija, a moda, i pred Meunarodnim krivini sudom u Hagu.

Vasiljkovi Hrvate vidi kao Srbomrzce, a neke od njih kao kukavice, koji zla prema Srbima pasivno posmatraju.

Ima kako kae meutim i hrabrih ljudi i navodi primer jednog uvara u zatvoru koji je ga je, kada je doiveo srani udar, kae, mimo svih bezbednosnih procedura, odvezao u bolnicu, gde su mu ugradili stent.

Upitan ko mu je prethodnih godina koje je proveo u zatvoru pruao podrku, on je izdvojio beogradskog advokata Dragana Palibrka, koji ga je redovno poseivao u zatvoru, pruao mu pravne savete i pomae mu da sakupi arhivsku dokumentaciju za sudske postupke koje namerava da pokrene protiv Hrvatske.

Vasiljkovi napomenuo da je uz njega od poetka postupka bio i Savo trbac iz organizacije “Veritas”, dok od drave Srbije, kako je naveo, nije imao nikakvu podrku do pre godinu dana.

“Od pre godinu dana poela je intenzivna pomo Srbije, naroito kroz razne kontakte sa ljudima iz sprske ambasade u Hrvatskoj”, naveo je Vasiljkovi.

Zbog dobre organizacije za pomo i drugim Srbima u zatvoru, Vasiljkovi kae da je 23. maja prole godine zavrio u samici u kojoj je, mimo svih zakonskih mogunosti, bio do isteka kazne, 28. marta.

“Ni zbog ega ne moete biti vie od 30 dana u izolaciji po zakonu i to tek posle procesa, a ja nisam imao proces”, naveo je Vasiljkovi koji zatvor u Lepoglavi poredi sa nacistikim logorom.

“U zatvoru se maltretiraju naroito Srbi”

Naveo je da se u tom zatvoru na razne naine maltretiraju zatvorenici, naroito Srbi, kao i da im se ne dozvijava da spavaju, jer ih nou bude na svakih sat vremena.

Ukazao je da u tamo ima i sprskih zatvorenika za koje Srbija nije nikad ula, pa je apelovao na sprske medije da se aktiviraju i izvetavaju o hrvatskim procesima protiv Srba.

Kae da je po izlasku iz zatvora, doveen do granice koju je preao peke.

Vreme provodi u izolaciji u skladu sa merom za povratnike iz inostranstva, i kae da savladava nove tehnologije koje je propustio tokom skoro 14 godina provedenih u pritvori i u zatvoru.

Graanima Srbije je aljivo poruio da se, ako im sada teko pada sedenje u kui, sete njega koji je bio poslednih 10 meseci u samici.

Smatra da e moi da putuje po Evropi i pored mere zabrane ulaska u zemlje EU od 20 godina, koju mu je odredila Hrvatska prilikom proterivanja iz zemlje, nakon izlaska iz zatvora.

“Moji advokati su to proverili i ja mogu da putujem u Evropu i najavljujem da idem u Holandiju, a otiiu i u vedsku i vajcersku im se ovo stanje okona”, kae on.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top