Ovde ste
Home > Vesti > Kina donela nove mere – strah da e se epidemija vratiti

Kina donela nove mere – strah da e se epidemija vratiti


Kina, u kojoj je epidemija koronavirusa prola, donela je nove mere kako bi spreila da asimptomatski prenosioci virusa izazovu drugi sluaj infekcije.


Izvor: Tanjug

AP Photo/Ng Han Guan

AP Photo/Ng Han Guan

Iako broj novozaraenih opada od vrhunca u februaru, kada je Kina izolovala nekoliko gradova, vlasti pozivaju na kontinuiran oprez zbog straha od novog talasa zaraze.

Od 63 nova sluaja, 61 su putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva.

Osim importovanih sluaja, briga kineskih vlasti su i asimptomatski sluajevi, ljudi koji prenose virus a nemaju nikakve klinike simptome kao to su temperatura ili kaalj.

U sredu je prijavljeno 56 novih asimptomatskih sluaja tako da je ukupan broj takvih sluajeva koje kineski mediji zovu i “preutni prenosioci” porastao na 657, prenosi Rojters.

Zbog toga su donete nove mere. Zdravstvene ustanove moraju da prijave asimptomatske sluajeve u roku od dva sata od otkria. Lokalne vlade moraju onda da identifikuju sve poznate bliske kontake u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti bie smeteni u kolektivni karantin 14 dana i raunae se kao potvreni sluajevi ako ponu da pokazuju simptome. Takoe, u dvonedeljnom karantinu e biti i njihovi bliski kontakti.

Poetkom nedelje pojavila se i nova funkcija na mobilnoj platformi “WeChat” koja omoguava ljudima da provere da li su ikad sedeli u vozu ili avionu pored nekog asimptomatskog prenosioca virusa koji je kasnije postao potvren sluaj.

Kineske zdravstvene vlasti ranije su upozorile da e oko dve treine asimptomatskih pacijenata kasnije razviti simptome infekcije korona virusom.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top