Ovde ste
Home > Život > Naunici okantnom animacijom demonstrirali na koji nain se virus iri po radnji VIDEO – Nauka – ivot

Naunici okantnom animacijom demonstrirali na koji nain se virus iri po radnji VIDEO – Nauka – ivot


Naunici sa univerziteta “Alto” napravili su animaciju koja pokazuje kako kaalj moe lako da zarazi ljude u prodavnici.


Izvor: B92

Upozoravajua animacija pokazuje, kako objanjavaju naunici, da kapljice iz koje u vazduhu ostaju nekoliko minuta posle samo jednog kalja, mogu da zaraze ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu, prenosi Sputnik.

Kompjuterska simulacija pokazuje kako virus sa inficirane osobe putuje u zatvorenom prostoru, a ak i kada inficirana osoba ode, za njom ostaje oblak kapljica.

Kako se na snimku vidi, im se osoba zakalje, virus se iri kroz prostor. Plave kuglice su delovi virusa koji ostaju nie, dok uti idu iznad od njih. I posle celog minuta, kako pokazuje snimak, ogroman broj estica ostaje u rafu u kome je bila inficirana osoba, a oblak prelazi u sledei raf.

U drugom minutu, dok najgui oblak estica ostaje u prvom rafu, vidi se da se dobar deo estica ipak iri ne samo na drugi, ve i na trei raf.

Poruka naunika koji su sastavili ovu simulaciju jeste da je najbolji nain da se zatitimo taj da to vie izbegavamo guve koje su karakteristine za supermarkete, navodi Sputnik.

Kako dalje objanjavaju, padanje kapljica na pod moe da traje i do nekoliko minuta, a ekstremno male estice virusa i ne padaju na pod ve se kreu vazduhom ili ostaju da lebde u njemu ukoliko nema vazdunih struja. Neke od tih estica mogu da zavre u respiratornom traktu prolaznika.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top