Ovde ste
Home > Život > Pomagaću Srbima nepravedno optuženim u Hrvatskoj

Pomagaću Srbima nepravedno optuženim u Hrvatskoj


Dragan Vasiljković namerava da ponovo aktivira Fond kapetan Dragan koji će, kako kaže, prvenstveno raditi za brojne Srbe koji se nalaze po zatvorima širom Hrvatske, ali ne samo za njih.

“Staćemo i u odbranu, ali i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i u celoj dijaspori, jer se dosta Srba, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu hrvatskih besmislenih i fingiranih poternica hapsi širom sveta i izručuje Hrvatskoj”, rekao je Vasiljković.

Ukazao je da na ovom planu radi pet godina i da je do sada pronašao 63 Srba, koji su, kako navodi, osuđenih u Hrvatskoj bez ikakvih dokaza, na osnovu lažnih izjava hrvatskih svedoka.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku postupak ekstradicije jednog Srbina iz Švedske u Hrvatsku, koji, kako tvrdi Vasiljković, može očekivati da mu se dogodi isto što se dogodilo i njemu, da bude osuđen bez ikakih dokaza na višegodišnju robiju.

“Dobra strana svega što se meni dogodilo je to da nema više nikakve dileme da je to što rade Hrvati zločin, a da su Srbi žrtve”, naveo je Vasiljković.

Pošto je iscrpeo sva pravna sredstva na lokalnom nivou, najavio je da će sa svojim advokatima pokrenuti postupke protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Komitetom Ujedinjenih nacija, a možda i pred Međunarodnim krivični sudom u Hagu.

Vasiljković Hrvate vidi kao srbomrsce, a neke od njih, kako kaže, kao kukavice koji zla prema Srbima pasivno posmatraju.

Ima, kako kaže, i hrabrih ljudi i navodi primer jednog čuvara u zatvoru koji je ga je, kada je doživeo srčani udar, mimo svih bezbednosnih procedura, odvezao u bolnicu gde su mu ugradili stent.

“Od pre godinu dana počela je intenzivna pomoć Srbije”

Upitan ko mu je prethodnih godina koje je proveo u zatvoru pružao podršku, izdvojio je beogradskog advokata Dragana Palibrka koji ga je redovno posećivao u zatvoru, pružao mu pravne savete i pomaže mu da sakupi arhivsku dokumentaciju za sudske postupke koje namerava da pokrene protiv Hrvatske.

Vasiljković je napomenuo da uz njega od početka postupka bio i Savo Štrbac iz organizacije “Veritas”, dok od države Srbije, kako je naveo, nije imao nikakvu podršku do pre godinu dana.

“Od pre godinu dana počela je intenzivna pomoć Srbije, naročito kroz razne kontakte sa ljudima iz srpske ambasade u Hrvatskoj”, naveo je Vasiljković.

Zbog dobre organizacije za pomoć i drugim Srbima u zatvoru, Vasiljković kaže da je 23. maja prošle godine završio u samici u kojoj je bio do isteka kazne, 28. marta.

“Ni zbog čega ne možete biti više od 30 dana u izolaciji po zakonu i to tek posle procesa, a ja nisam imao proces”, naveo je Vasiljković koji zatvor u Lepoglavi poredi sa nacističkim logorom.

Naveo je da se u tom zatvoru na razne načine maltretiraju zatvorenici, naročito Srbi, kao i da im se ne dozvoljava da spavaju, jer ih noću bude na svakih sat vremena.

Ukazao je da u tamo ima i srpskih zatvorenika za koje Srbija nije nikad čula, pa je apelovao na srpske medije da se aktiviraju i izveštavaju o hrvatskim procesima protiv Srba.

Granicu prešao peške, sada u izolaciji

Kaže da je po izlasku iz zatvora dovežen do granice koju je prešao peške.

Vreme provodi u izolaciji u skladu sa merom za povratnike iz inostranstva i kaže da savladava nove tehnologije koje je propustio tokom skoro 14 godina provedenih u pritvoru i u zatvoru.

Građanima Srbije je šaljivo poručio da se, ako im sada teško pada sedenje u kući, sete njega koji je bio poslednjih 10 meseci u samici.

Smatra da će moći da putuje po Evropi i pored mere zabrane ulaska u zemlje EU od 20 godina, koju mu je odredila Hrvatska prilikom proterivanja iz zemlje, nakon izlaska iz zatvora.

“Moji advokati su to proverili i ja mogu da putujem u Evropu i najavljujem da idem u Holandiju, a otići ću i u Švedsku i Švajcarsku čim se ovo stanje okonča”, zaključuje Vasiljković.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top