Ovde ste
Home > Život > Povišene tenzije u centrima za azil, migranti se žale da nemaju informacije o epidemiji

Povišene tenzije u centrima za azil, migranti se žale da nemaju informacije o epidemiji


Od pokušaja bekstva iz karantina do međusobnih prepirki i tuča. To su posledice porasta tenzija nakon 26 dana izolacije u migrantskim centrima.

Zbog tuče u prihvatnom centru u Preševu, prvi put od uvođenja karantina morala je da reaguje i policija.

“Nije to bila velika tuča, ali svaka je tuča problem, pozvali smo policiju više je to bilo koškanje ali se smirilo. Nadam se da nisam u pravu, ali očekujemo da će to biti češće oni su zatvoreni, pa je normalno da se javi nervoza i neko nezadovoljstvo među njima”, rekao je Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Migranti se žale na manjak informacija o pandemiji

Od uvođenja vanrednog stanja i karatnina, organizacijama koje ih štite, migranti se žale pre svega na manjak informacija. Tvrde da jesu obaveštavani o samom virusu ali ne i o tome šta se dešava van centara. Iako kovida-19 među njima nema, strah je prisutan.

“Mnogi se brinu za svoje zdravlje i frustrirani su kad ne mogu da dobiju maske da se zaštite, oni su svi na malom prostoru i svi su zbijeni. Pitanje socijalizacije se ovde postavlja, kolektivni smeštaj je da ako dođe do virusa, može da izazove katastrofalne posledice”, rekao je Radoš Đurović iz Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila. 

Strah i napetost doveli su do nasilnog pokušaja izlaska jedne porodice iz centra u Krnjači. Situacija se smirila posle pucnja upozorenja.

U Obrenovcu je, kažu u Komeserijatu,  incident izazvala i ranije problematična grupa od pedesetak migranata. I tu su vojska i policija reagovale i smirile situaciju.

“Na kraju da pozovete vojsku i policiju uvek možete i stvar će silom biti rešena, ali ono što vidimo u svim centirma je potrebna psihološka pomoć, informacije i svakodnevno na njihovim jezicima, različit je sastav tih ljudi. Među njima ima dece i žena i porodica, ne razumeju i u strahu su šta se dešava”, naveo je Đurović.

Vojska i policija kontrolišu 16 prihvatnih centara 

Danas u Obrenovcu izuzev nekoliko slomljenih stakala ne deluje da se išta vanredno dešavalo. Vojska, u saradnji s policijom i Komeserijatom i dalje kontroliše taj i još 16 prihvatnih centara za azil u Srbiji.

Zbog ranije započetog renoviranja centra, osim u objektima nekadašnje kasarne neki od njih spavaju i u šatorima.

Pedeset migranata koji su izazvali incident odmah je izolovano. Deo te grupe danas je preuzela policija i oni će biti dalje procesuirani.

To je i zahtev Komeserijata za izbeglice i migracije, oni su tražili da se svi vinovnici incidenata procesuiraju u skladu sa zakonima koji su na snazi u vanrednim okolnostima.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top