Ovde ste
Home > Ekonomija > “Privreda SAD e pasti 30 odsto u drugom kvartalu”

“Privreda SAD e pasti 30 odsto u drugom kvartalu”


Njujork — Biva predsednica FED-a Denet Jelen smatra da e pandemija koronavirusa naneti ekonomiji SAD apsolutno okantne tete u predstojeim mesecima.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa/JIM LO SCALZO

Foto: Epa/JIM LO SCALZO

“Ovo je ogroman, razorni udarac bez presedana, izjavila je Jelen za CNBC, dodajui da stopa nezaposlenosti u zemlji verovatno ve iznosi 12 ili 13 procenata i ide navie jer milioni Amerikanaca svake nedelje ostaju bez posla.

Ona je navela da e bruto domai proizvod SAD najvie biti pogoen od aprila do juna, procenjujui da e privredni pad u drugom kvartalu iznositi ak 30 procenata.

Jelen je izrazila izvesnu sumnju da e privredni oporavak u SAD biti u obliku latininog slova “V”, to znai da e nakon otrog pada uslediti agresovan rast kada preduzea ponovo pokrenu aktivnost nakon pandemije koronavirusa, ali nije potpuno odbacila takav mogui scenario.

“Sve zavisi od toga kolika e biti teta i koliko e vremema privredna aktivnost biti ugaena, onako kako je to sada”, rekla je Jelen.

Od toga e, kako dodaj, zavisiti da li e poslodavci moi brzo da vrate radnike na posao i da li e finansije potroaa biti takve da mogu vrate potronji jednom kada mere socijalnog distanciranja budu ukinute.

“to bude vea teta vea je i verovatnoa da e oporavak biti u obliku latininog slova ”U” (pad praen kratkom stagnacijom i oporavkom), ili u obliku slova ”L” (pad nakon kojeg sledi dua stagnacija)”, zakljuila je Jelen.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top