Ovde ste
Home > Zdravlje > Srani bolesnici u izolaciji zatieni od kovid-19, ali izloeni drugom problemu

Srani bolesnici u izolaciji zatieni od kovid-19, ali izloeni drugom problemu


Boravak u izolaciji zbog koronavirusa, koliko je preporuljiv zbog zatite od zaraze, toliko moe da pogora stanje ljudi sa kardiovaskularnim problemima.


Izvor: B92

Foto: depositphoto/mark@rocketclips.com

Foto: depositphoto/mark@rocketclips.com

Naime, velikom broju onih koji su preiveli infarktna i predinfarktna stanja, kao i onima sa poremeajem sranog ritma, lekari preporuuju obaveznu etnju uz redovnu terapiju lekovima.

Kardiolog dr Sinia Pavlovi iz Pejsmejker centra KCS za B92.net kae da u danima izolacije nema neki poseban savet za kardiovaskularne pacijente, ali da ako ova situacija potraje, nee biti dobro za njih.

“Pacijenti sa sranim smetnjama treba da uzimaju redovnu terapiju i da etaju, ali poto to starijima od 65 godina nije izvodljivo, mogu da im kaem da koliko-toliko lagano vebaju, bez ozbiljnih kardiotreninga, i da noge dre u horizontalnom poloaju, dakle to manje na zemlji. S’ druge strane, ko moe, treba da eta bar pet od sedam dana nedeljno jer je to bolje od bilo kog treninga. Ne ni presporo, a ne ni da juri”, napomenuo je.

Doktor Pavlovi smatra da dosadanji period izolacije ve dovoljno dugo traje za nekoga kome je preporuka da se kree.

“Nee biti dobro ako potraje. etanje po kui i obavljanje kunih poslova, nije kretanje kao kad idete odreenim tempom prilikom etnje. Najgore od svega je stajanje u mestu. Po meni su vei problem kontakti sa drugima nego ograniavanje kretanja”, kae dr Pavlovi.

Prema njegovim reima, jasno je da je mera zabrane izlaska starijima od 65 godina doneta u cilju njihove zatite da ne dobiju kcovid-19 i da je ovde opravdana manja teta da bi se izbegla vea.

Foto: depositphoto/vencav

Foto: depositphoto/vencav

Nestabilno vreme kao oteavajui faktor

Koliko prole nedelje temperatura je pala do nule, a ve danas je dostigla 20 stepeni Celzijusovih. Mnoge sugraane je zabrinulo kako e vremenske oscilacije da se odraze na njihovo krhko zdravlje, ali na sagovornik kae da nema razloga za brigu.

“Neki pacijenti vie reaguju na promene vremena, neki manje, ali u sutini nema razloga za brigu jer su to standardne prolene varijacije. To nije faktor na koji se treba pozivati. Poslednjih dana je vreme relativno stabilno i vazduh nije zagaen”, poruio je na sagovornik.

Evidentno je da smo u nezavidnoj situaciji, a na vama je koliko ete da posluate savet lekara i olakate sebi boravak u zatvorenom prostoru.

S.Vasi

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top