Ovde ste
Home > Vesti > “Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito”

“Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito”


Poslanik i zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar otri izjavio je danas da je Jugoslaviju stvorio kralj Aleksandar Karaorevi.


Izvor: Beta

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

On je tako reagovao na, kako je rekao, “netane tvrdnje” da je to uinio “njen doivotni komunistiki predsednik”, koje se iznose povodom etrdeset godina od smrti Josipa Broza Tita.

“Pod imenom Kraljevina SHS, Jugoslaviju su 1918. godine stvorili pobednika srpska vojska i njen vrhovni komandant kralj Aleksandar Karaorevi”, rekao je otri, u pisanoj izjavi, preneo je SPO.

Prema reima otria, Broz je “u Velikom ratu bio podoficir Austrougarske monarhije koja je napala Srbiju a, kao kasniji pripadnik Komunistike partije, izmeu dva svetska rata je sledio naredbe Kominterne iz Moskve i aktivno je radio na razbijanju Jugoslavije, kao ‘tvorevine velikosrpske buroazije'”.

“U najveem delu svoga postojanja Kraljevina Jugoslavija bila je ustavna, parlamentarna, demokratska i viestranaka drava u kojoj su potovana graanska, politika, nacionalna i verska prava”, istakao je otri.

Kako je naveo, “svega toga nije bilo u komunistikoj Jugoslaviji pod Brozovim vostvom, u kojoj je jednopartijska diktatura uspostavljena pomou Crvene armije, a uvrivana ubistvima, zatvaranja i progonima stotina hiljada ljudi”.

“Do krvavog raspada Jugoslavije 1991. godine dolo je zbog autokratskog reima, koji za 45 godina postojanja nije uspeo da rei nacionalno pitanje, stvori demokratsko ureenje, obezbedi potovanje ljudskih prava, izgradi slobodnu trinu privredu i uvede zemlju u evropske integracije”, rekao je otri.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top