Ovde ste
Home > Ekonomija > Mali: U pojedinim medijima kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata

Mali: U pojedinim medijima kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata


Beograd — Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da se u pojedinim medijima vodi kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata koje Srbija postiže.


Izvor: B92

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

S obzirom na to da, kako kaže, neki to ne mogu da prihvate, služe se lažima poput one da metodološki ne može da se poredi BDP Srbije sa zemljama u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je Siniša Mali na svom profilu na Instagramu.

“Metodologija koju koristi Republički zavod za statistiku za obračun BDP-a je identična metodologiji koju koristi Evropski zavod za statistiku (Evrostat), a naš sistem nacionalnih računa je u potpunosti usaglašen sa važećim međunarodnim standardima”, rekao je Mali.

On je ponovio da je privredni rast Srbije u prvom kvartalu iznosio pet procenata.

“Dakle, u prvom kvartalu 2020. godine naš međugodišnji rast BDP-a je pet odsto, svidelo se to nekome ili ne. Istovremeno, u zvaničnom saopštenju Evrostata se navodi da je u Evrozoni u prvom kvartalu pad bio 3,3 odsto međugodišnje, a u celoj Evropskoj uniji pad BDP-a je 2,7 procenata, tako da pojedini ekonomisti mešaju babe i žabe”, rekao je Mali.

Ministar je odgovorio i na tvrdnje o anualizivanim stopama rasta i o njihovom poređenju sa drugim zemljama, iako se o takvim stopama rasta BDP-a retko govori u Evropi, a pojedinci ih u Srbiji iznova pogrešno interpretiraju.

“Ako posmatramo anualizovane stope rasta iz prvog kvartala, koje podrazumevaju da se rast iz prvog kvartala nastavi u ostatku godine, a o čemu pojedinci govore, naš anualizovani rast je 1,2 odsto, a anualizovani pad u Evropskoj uniji je čak 14. Na primer, u Sjedinjenim Državama BDP je tokom prvog kvartala ostvario desezonirani pad od 1,2 odsto, što znači da je anualizovani pad SAD 4,8 odsto”, rekao je Siniša Mali.

On je zaključio da je ovo još jedna u nizu laži u okviru kampanje koja se vodi u pojedinim medijima, koji, kako je rekao, ne žele ili ne mogu da prihvate činjenicu da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate. On je ponovio i da je Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izveštaju naveo da će Srbija ove godine imati najbolji rezultat kad je reč o stopi BDP-a u celoj Evropi, kao i da za sledeću godinu prognoziraju rast od 7,5 procenata.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top