Ovde ste
Home > Ekonomija > Fijasko svetske turistike privrede – mogu pad od 80 odsto

Fijasko svetske turistike privrede – mogu pad od 80 odsto


Madrid — Broj meunarodnih turistikih dolazaka mogao bi da padne za 60 do 80 odsto ove godine zbog pandemije koronavirusa.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Foto: Depositphotos/AndreyPopov

To je objavila Svetska turistika organizacija (WTO), srezavi otro svoju prethodnu prognozu.

Ogranienje putovanja i zatvaranje aerodroma i dravnih granica irom sveta radi suzbijanja virusa Covid-19 gurnuli su su meunarodni turizam u najgoru krizu od 1950.dodine kada je poela da se void ova evidencija, navodi se u saoptenju te organizacije UN, prenosi Gardijan.

Meunarodni dolasci turista opali su u prva tri meseca ove godine za 22 posto, a samo u martu za 57 procenata, pri emu su najvei pad zabeleile Azija i Evropa, napominje ova organizacija sa seditem u Madridu.

“Svet se suoava sa nevienom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teko pogoen, a milioni radnih mesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede”, kae generalni sekretar WTO Zurab Pololikavili.

Najtee posledice, otkako je izbila epidemija krajem 2019. godine u Kini, pretrpele oavio-kompanije jer je veina letova obustavljena, ali tete trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistiki operateri.

WTO je poetkom godine prognozirala da e meunarodni turizam zabeleiti rast od tri do etiri posto 2020. godine, ali je zatim preinaila svoju procenu krajem marta, predviajui pad od 20 do 30 odsto.

Sada poruuje da e pune razmere pada meunarodnog turizma zavisiti od trajanja ogranienja putovanja i zatvaranja granica.

Prema najboljem scenariju, ukoliko ogranienja putovanja ponu da se ublaavaju poetkom jula, meunarodni turistiki dolasci mogli bi da padnu za “samo” 58 procenata, a ako ove restriktivne mere budu ukinute tek poetkom decembra, pad e biti vei od 78 posto, prenosi Gardijan.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top