Ovde ste
Home > Zdravlje > I dalje snažne pretnje: Ovi virusi bi mogli da budu u porastu za vreme korone

I dalje snažne pretnje: Ovi virusi bi mogli da budu u porastu za vreme korone


Broj slučajeva obolelih od malarije, HIV-a i drugih bolesti mogao bi da poraste širom sveta narednih meseci dok se globalni zdravstveni sistemi okupljaju u borbi protiv pandemije koronavirusa.


Izvor: B92

Foto: Getty Images, David Silverman / Staff

Foto: Getty Images, David Silverman / Staff

Određeni broj stručnjaka i službenika za pružanje humanitarne pomoći, od kojih su neki služili u američkoj vladi, izrazili su zabrinutost da bi virus koji je već odneo više od 268.000 života mogao da ima razorne efekte po šire globalno zdravlje i bezbednost.
Ovi stručnjaci su zabrinuti zbog zaostajanja u borbi protiv bolesti poput tuberkuloze i malih boginja i upozorili su na potencijal za širenje gladi, jer humanitarne organizacije nastoje da uravnoteže odgovor na epidemiju sa svojim naporima u borbi protiv tekućih izazova, preneo je CNN.

“Ako ne dobijete kovid 19, ali umrete od malarije, očigledno niste u boljoj poziciji. Sav posao ne može da prestane jer se pažnja prebacila na drugo mesto, mora da se nastavi”, rekao je Bil O’Kif, izvršni potpredsednik za misiju, mobilizaciju i zastupanje u katoličkim službama pomoći.

“Moramo pronaći način da nastavimo”, istakao je on, a prenosi Tanjug.

Bitka će se odigrati na mnogim frontovima i tražiće se odgovor od svih njih, rekla je Gejl Smit, predsednica i izvršna direktorka ONE kampanje, grupe koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i bolesti koje se mogu sprečiti.

Efekti pandemije na šire javno zdravlje, bezbednost hrane, lokalnu ekonomiju, makroekonomiju su takvi da moramo imati višestruki odgovor na nju, rekla je Smitova.
“U suprotnom, ovde nešto rešite, a onda udahnete vazduh i pogledate iznad, a na drugoj strani imate još jednu krizu”, istakla je ona.

Smitova, koja je bila administratorka Mađunarodne organizaije za razvoj (USAID), primetila je da je došlo do porasta obolevanja od malih boginja i malarije tokom epidemije ebole.

“Naša zajednica je zabrinuta zbog uticaja u zemljama koje se bore protiv malih boginja, kolere, dečje paralize, a da u isto vreme moraju da se bore i sa širenjem kovid 19”, rekao je Noam Unger, potpredsednik za razvojnu politiku, zastupanje i učenje u Interekšen, savezu međunarodnih nevladinih organizacija i partnera.

Krajem marta SZO je preporučila vladama da “privremeno pauziraju preventivne imunizacione kampanje tamo gde ne postoji aktivna epidemija bolesti koja se može sprečiti”.

UNICEF je naveo prošle sedmice da je isporuka vakcina smanjena za 70 do 80 procenata od kraja marta zbog logističkih ograničenja koja se odnose na pandemiju.

Portparolka UNICEF-a Marisi Merkado izjavila je da je desetak zemalja u riziku da ostane bez zaliha vakcina, uključujući najmanje pet zemalja koje su u 2019. imale epidemiju malih boginja.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top