Ovde ste
Home > Ekonomija > Preko 80 odsto amerikih MSP oekuje dui uticaj pandemije na biznis

Preko 80 odsto amerikih MSP oekuje dui uticaj pandemije na biznis

Fallback Image


Vaington — Osamdeset i jedan posto malih i srednjih preduzea (MSP) u SAD procenjuje da e pandemija korona virusa uticati na njihov posao u narednih 12-16 meseci.


Izvor: Tanjug

Istovremeno, gotovo 90 odsto njih predvia usporavanje rasta, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete mree Vim (Veem) za globalna plaanja.

Kompanija Vim, sa seditem u San Francisku, koja je pomogla hiljadama malih preduzea da apliciraju za kredite u okviru hitnog dravnog Programa za zatitu isplate zarada vrednog 660 milijardi dolara, saoptila je da male firme ubrzano rade na prilagoavanju promenjenoj poslovnoj klimi.

Od 690 anketiranih firmi, 65 procenata je reklo da su ili podneli zahtev za saveznu pomo ili planiraju da to uine u bliskoj budunosti, navodi Vim u svom prvom izvetaju o atmosferi u malim i srednjim preduzeima u SAD.

Agencija za malu privredu je do sada odobrila vie od 2,5 miliona kredita ukupne vrednosti 536 milijardi dolara, saopteno je u petak.

Amerika administracija je objavila u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD dostigla u aprilu 14,7 procenata, a iz Bele kue procenjuju da bi nezaposlenost u maju mogla da dostigne ak 20 posto, prenosi Rojters.

Kriza je imala meovit uticaj na mala preduzea, poto se neke kompanije bore za opstanak, druge su imale korist jer se njihov rad smatra neophodnim u datim okolnostima, a pojedine su prele na onlajn poslovanje, kae generalni direktor Vima Marvan Forzli.

Priblino 70 odsto anketiranih ispoljilo je dozu nesigurnosti u pogledu kretanja amerike ekonomije 2020. godine, a 55 procenata je reklo da se to ve znatno odraava na njihove prihode.

Oko 30 posto preduzea je malo optimistinije, to ukazuje na to da su neke industrije u boljoj poziciji da napreduju u trenutnom okruenju, dodaje Forzli, navodei onlajn prodavce i druga preduzea za elektronsku trgovinu.

Vie od polovine kompanija izvestilo je o umerenim i velikim poremeajima u lancu snabdevanja usled gaenja fabrika, zatvaranja granica i otputanja ili prinudnih odmora u celoj industriji.

Skoro jedna etvrtina malih preduzea je ulagala u nove tehnologije ili se bavila u ovom period prilagoavanjem svojih IT sistema.

Likvidnost je i dalje bila “kljna bolna taka“, pokazalo je istraivanje, pri emu je 52 odsto preduzea smanjilo operativne trokove, a 59 procenata podnelo zahtev za kredite.

Samo 13 posto je navelo da nisu preduzeli nikakve mere u smislu priprema za usporavanje rasta.

Skoro 54 posto kkompanija je reklo da zamrzava zapoljavanje, a 23 procenta da smanjuje broj radnika, dok je skoro 18 odsto najavilo da planira da pojaa obuku i podrku zaposlenima, prenosi Rojters.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top