Ovde ste
Home > Vesti > Zbog njihovih pretnji vetom “pala” rezolucija UN o koronavirusu

Zbog njihovih pretnji vetom “pala” rezolucija UN o koronavirusu


Kina i SAD su podržale nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o suzbijanju koronavirusa, ali je Vašington u međuvremenu odustao.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos/Aquir014b

Foto: Depositphotos/Aquir014b

Kineski diplomata rekao je da je “škantno i žalosno” što je Vašington u međuvremenu predomislio, piše Index.hr.

Veće od 15 članova pokušava više od šest sedmica da dogovori o tekstu kojim bi podržali poziv na primirje u globalnim sukobima kako bi se svet okrenuo ka pandemiji koronavirusa, a što je glavni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio.

Pregovore o rezoluciji blokirala je nemogućnost dogovora Kine i SAD da li će se u njoj spominajti Svetska zdravstvena organizacija.

SAD ne želi njeno spominjanje, a Kina zahteva da ona ostane uključena, dok neki drugi spominjanje SZO smatraju marginalnim pitanjem, rekle su diplomate, a prenosi Index.hr.

Vašington je prekinuo finansiranje SZO, agencije UN, nakon što je američki predsednik Doanld Tramp optužio SZO da je podržala “kineske dezinformacije” o suzbijanju zaraze, što je SZO negirao.

Činilo se u četvrtak veče da je Savet bezbednosti postigao kompromis i da je prihvaćena poslednja fransusko-tuniška verzija rezolucije, rekle su diplomat.

Umesto SZO, u nacrtu se spominju “specijalizovane zdravstvene agencije”, ali je SAD u petak odbio taj tekst, jer misle da je SZO jedina takva agencija.

“Sjedinjene Američke Države pristale su na kompromisan tekst i šokantno je i žalosno da su se predomislile”, rekao je kineski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je da Kina podržava taj nacrt.

Američki diplomata koji je takođe hteo da ostane anoniman, rekao je da SAD nisu pristale na tekst koji je misija UN poslala u četvrtak na odobrenje Vašingtonu.

Diplomate su kazale da su tokom pregovora Kina i SAD pretile vetom, a da bi bila prihvaćena, rezolucija je morala imati sedam glasova “za”, a ne sme biti veta Francuske, Rusije, Britanije, SAD ili Kine.

Predstavnik Stejt departmenta rekao je u petak da SAD konstruktivno sarađuje, a optužio je Kinu da je tokom pregovora nekoliko puta onemogućila postizanje kompromisa.

Iako Savet bezbednosti ne može sam po sebi učiniti mnogo u borbii protiv koronavirusa, diplomate i analitičari su saglasni da bi Guteresov predlog o primirju odao sliku globalnog jedinstva.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top