Ovde ste
Home > Vesti > Direktor SZO u Srbiji: Izuzetno velika verovatnoa za drugi talas na jesen

Direktor SZO u Srbiji: Izuzetno velika verovatnoa za drugi talas na jesen


Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanua rekao je da je velika verovatnoa da e drugi talas koronavirusa doi na jesen.


Izvor: Beta

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

“Nadamo se da e leto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika verovatnost da se vraa na jesen, a pojedini vrhovi epidemije moda ak i preko leta”, kazao je Ivanua gostujui u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije potovati mere zatite od irenja zaraze koronavirusom.

“Naroito tamo gde ima puno ljudi, kao to je javni saobraaj, kao to su kafii, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki nain, najopasnije”, kazao je.

Razlog za to je to je preko 90 posto ljudi jo uvek osetljivo na taj virus i ako dou u kontakt s njim oni ponovo obole.

“Dakle, to se vie druimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je verovatnost za kontakt s virusom vea, zbog toga se, na alost, jako brzo moe poveati broj obolelih”, rekao je.

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlino reagovao na koronavirus.

“Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebaen na kovid. Tako da, za sada, sve je prolo odlino. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praenje i – na kraju krajeva – izolaciju, ako je potrebna”, rekao je Ivanua.

Kako je kazao, zemlje koje su najvea arita koronavirusa, a to su Sjedinjene Amerike Drave, panija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vreme uvele stroge mere i zbog toga su dole u tu situaciju.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top