Ovde ste
Home > Putovanja > Hrvatska preutno otvorila granice pre etiri dana? Potreban je samo jedan papir

Hrvatska preutno otvorila granice pre etiri dana? Potreban je samo jedan papir


Foto: depositphotos, ah_fotobox

Foto: depositphotos, ah_fotobox

Hrvatska je svoje granice za turiste neformalno otvorila pre etiri dana, pie zagrebaki Jutarnji list.

List pie da se neto o tome moglo naslutiti jo jue, kada je Boiovi na redovnoj konferenciji za novinare taba civilne zatite potvrdio da osobe koje na granici dokau da u Hrvatskoj imaju rezervisan turistiki smetaj, zapravo bez problema mogu ui u zemlju.

Zagrebaki dnevnik primeuje da je formalno-pravno to u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifine situacije.

A to je kada u Hrvatskoj u vlasnitvu imaju nekretninu ili plovilo, ili u tu zemlju dolaze na sahranu, o emu su na granici duni da pokau dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju slubeno moe da ue ako ga je pozvao neki hrvatski privredni subjekat, a trei izuzetak se odnosi na strance koji za ulazak u Hrvatsku imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Foto: depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Foto: depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Pozivajui se na nezvanine izvore, Jutarnji pie da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigde nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

“Naravno da je svaki turista ekonomski interes. Mi smo turistika zemlja i jasno je koliko e nas pogoditi loa sezona. Ipak, s druge strane, ne elimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali neemo ih odbijati I moi e da dolaze na letovanje ako su uplatili neki aranman”, rekao je saagovornik lista blizak tabu civilne zatite.

Strani e turisti, pojanjava dalje izvor Jutarnjeg, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponaanju u pisanoj formi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top