Ovde ste
Home > Ekonomija > Najvei festivali Evrope poruili institucijama: “Vreme je da se rei sprovedu u dela”

Najvei festivali Evrope poruili institucijama: “Vreme je da se rei sprovedu u dela”


Beograd — Vodea asocijacija evropskih festivala Yourope pozvala je vlade evropskih zemalja i Evropski parlament na odreivanje budeta za podrku manifestacijama.


Izvor: B92

Foto: B92/Darja Bal

Foto: B92/Darja Bali

Preko 90 najveih festivala Evrope potpisali su pismo kojim se pored vlada evropskih zemalja poziva i Evropski parlament na odreivanje budeta za podrku manifestacijama. “Vreme je da se rei sprovedu u dela, milioni poslova su u opasnosti”, poruka je novog otvorenog pisma.

Yourope, kako je navedeno, zahteva od Evropske unije da se poveaju izdvajanje za kulturni i kreativni sektor, kao i da se “predloi ambiciozan budet za budući program Kreativne Evrope 2021-2027”.

U pismu se trai da ovi sektori budu ukljueni kao prioritetni sektori u planirani EU fond za oporavak, jer su najtee pogoeni i potrebna im je hitna podrka, “ukljuujući novane mere koje vode u 2021. godinu”.

Navedeni su i zahtevi kao to su pojaavanje mehanizma garancije za kredite za kulturne i kreativne sektore u okviru budućeg programa Invest EU, osiguravanje snanog budeta za novi klaster Horizon Europe “kultura, kreativnost i inkluzivno drutvo”, za osiguravanje fondova EU, koji bi brzo i sigurno doli do kreativnog i kulturnog sektora, kao i “da se obezbedi da znaajan deo sredstava EU bude rasporeen i za podrku preivljavanju stvaralaca, kreativnih radnika i frilensera tokom ove nezapamene krize”.

U pismu se podsea da je upravo ovaj sektor evropske privrede najvie ekonomski pogoen zbog pandemije koronavirusa, jer je prvi zaustavljen i poslednji e biti vraen na nivo pre zatvaranja.

“Ne samo da je potpuno neizvesno kad e to biti, ve je ovaj sektor privrede zaustavljen naglo i uz apsolutan pad prihoda od 100%, zbog ega su nebrojeni umetnici, tehniari i desetine drugih profesija, gotovo preko noi gurnuti na rub egzistencije”, navodi se u pismu.

Kulturni i kreativni sektori, koji BDP-u dodaju vrednost od ak 509 milijardi evra, zajedno uvaju preko 12 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, to je ak 7,5% radne snage unutar zemalja lanica EU, navodi se u pismu generalnog sekretara ove evropske festivalske asocijacije, Kristofa Hubera.

U pismu se dodaje da ostale evropske zemlje moraju pratiti primere Nemake, Velike Britanije, Holandije ili Francuske, koje su uvele iroke modele nadoknada, dok je većina radnika u sektoru manifestacija stavljena na neplaćeni odmor ili dobila otkaz jer poslodavci nemaju sredstava bez sistemske podrke.

Istaknuto je da kreativne industrije u celosti imaju mnogo veći proseni procenat samozaposlenih radnika, tzv. frilensera, bez ikakvog pristupa socijalnim davanjima, a koji su preko noi zavrili u krajnje nesigurnim situacijama sa stoprocentnim prekidom prihoda.

“Vie nego ikad, vano je danas sauvati umetnost, kulturu i naslee uz sve vrednosti koje promoviu. Sada je vreme da se rei pretvore u konkretne mere”, poruuju najvei festivali Evrope u otvorenom pismu.

Evropska festivalska asocijacija je krajem aprila ve uputila jedno pismo premijerki Srbije Ani Brnabi u kojoj poziva Vladu Srbije da sauva srpsku manifestacionu privredu od totalne propasti, nastale usled restriktivnih mera zbog pandemije.

U pismu je istaknuto da Srbija ima viestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je samo EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra direktne ekonomske koristi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top