Ovde ste
Home > Ekonomija > Devizni priliv u martu 76 miliona evra: Oekivalo se duplo manje

Devizni priliv u martu 76 miliona evra: Oekivalo se duplo manje


Kladovo — Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljaji izjavio je da je visina deviznog priliva u martu iznosila 76 miliona evra.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Dodao je da se oekivalo se da e zbog krize biti oko 30 miliona evra.

“U martu kada je epidemija poela i kada je proglaena pandemija u itavom svetu, mi smo imali devizni priliv 76 miliona evra. To je svega osam i po odsto manje nego u martu 2019. godine”, rekao je Ljaji novinarima u Kladovu.

Prema njegovim reima, procenjivalo se da e devizni priliv biti oko 30 miliona evra u martu, a to to je mnogo vei od oekivanog, pripisuju tome da su graani Srbije koji su dolazili iz inostranstva koristili platne kartice.

“Zamislite koliko bi bio rast deviznog priliva u martu da nije bilo ove krize. Nastavio bi se sigurno onaj trend rasta od vie od 15 odsto i sve je nasluivao da emo imati godinu gde bi ukupan devizni priliv iznosio vie od 1,6 milijardi evra”, rekao je Ljaji.

Sada, kae, ostaje da se smanju ta teta i dodaje da ukoliko teta u Srbiji na godinjem nivou bude manja od milijardu evra dezivnog priliva, moe se rei da smo “proli bolje nego to smo se nadali”.

Istie da je upravo zbog toga Turisticka organizacija Srbije (TOS) pokrenula kampanju “Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju” kojom poziva graane da letuju u zemlji, a koja e, kako ocenjuje, privui mnoge graane.

Za spasavanje turizma, dodaje, drava je dala i 400.000 vauera, uz 160.000 koji su podeljeni poetkom godine.

“Miislim da e ovih 400.000 biti dovoljno za ovu godinu. Do subote je otilo 19.000 vauera. Oekujemo da za dva i po meseca, najdalje za tri meseca, svi ovi vaueri budu podeljeni ako se ide ovom dinamikom prijavljivanja graana”, zakljuio je Ljaji.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top