Ovde ste
Home > Život > Patrijarh se sledio kada je video kako kralj Aleksandar vue konopac mrtvakog zvona: Bilo je jasno – Vesti – ivot

Patrijarh se sledio kada je video kako kralj Aleksandar vue konopac mrtvakog zvona: Bilo je jasno – Vesti – ivot


Pisac Vlada Arsi opisao je kako je na svoje poslednje putovanje kralj Aleksandar Karaorevi, rtva atentata u Marseju, krenuo sa eleznike stanice u Topideru.


Izvor: Novosti

U pratnji, koja je pola da ga isprati na brod koji je ekao u Zelenici, bili su kraljica Marija, knez Pavle i knjeginja Olga, ministar inostranih poslova dr Bogoljub Jevti i mnogi drugi.

Pre dolaska na jadransku obalu, Aleksandar je eleo da svrati i na Cetinje, mesto gde je roen i gde je proveo najlepe dane detinjstva. Pre nego to se ukrcao na razara “Dubrovnik”, hteo je da svojim pratiocima pokae i Duanov krst iz 1354, koji se nalazio u riznici manastira Savina kod Herceg Novog. Kako su pred zakljuana manastirska vrata stigli u rano jutro, njihov dolazak ostao je neprimeen, piu Novosti.

Kada je kralj pozvao kneza Pavla do zvonare svi su se sledili od straha…

Pozvao je kneza Pavla do zvonare, kako bi se zvukom zvona najavili bratstvu. Kada je budui namesnik povukao ue, ula se uobiajeno liturgijsko zvonjenje.

Za razliku od njega, kraljevo zvono dalo je neki udan, tup zvuk. Od prisutnih je samo mitropolit, kasnije patrijarh srpski Gavrilo Doi, znao o emu je re. Ne znajui, kralj je sluajno uhvatio konopac takozvanog “mrtvakog” zvona, koje se koristi samo da bi se oglasila neija smrt. Gori znak pred polazak na put nije se mogao zamisliti.

“Ova udna pojava celu je pratnju sledila i na sve prisutne ostavila teak utisak, zabeleio je u memoarima mitropolit Doi i nastavlja:

“Mi smo to nae uzbuenje sakrili od kralja da ga ne bismo oneraspoloili na njegovom putovanju pie Doi.

“Poto smo ga ispratili do ‘Dubrovnika’, gde se ukrcao, ja sam se sa banom vratio i usput smo u kolima ravo predviali kraljevo putovanje, naroito ovaj sudbonosni sluaj sa mrtvakim zvonjenjem.

Nikola Uzunovi je 10 dana pre atentata dobio pismo iz Bea u kojem je do najsitnijih detalja opisano ta e se dogoditi!

Bilo je i drugih bizarnosti. Neposredno po sahrani kralja Aleksandra na Oplencu, na stolu Nikole Uzunovia, predsednika tadanje jugoslovenske Vlade, nala se gomila pisama sa izrazima sauea iz celog sveta. Jedno je izazvalo posebnu panju. Poslato je iz Bea, desetak dana pre atentata. Bilo je neotvoreno i nepotpisano. U njemu je do najsitnijih detalja opisano ubistvo koje je tek trebalo da se dogodi. Nikada se nije saznalo ko ga je pisao, a jo manje zato je stiglo toliko kasno…

Nesrenu sudbinu koja se kasnije obistinila prorekla je kraljevskom paru na Bledu i grofica Naa, starica – vraara, rekavi: “Kralja vreba smrt na tokovima, a kraljica nikako ne treba da putuje vodom”. Uoi polaska za Marselj, kada je stigla meteoroloka prognoza koja je nagovetavala uzburkano more i velike talase, kraljica je odustala od putovanja brodom, a kralja je, ipak, zadesila smrt na tokovima automobila…

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top