Ovde ste
Home > Vesti > ukanovi: Mogue stvaranje crkve nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori

ukanovi: Mogue stvaranje crkve nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori


Predsednik Crne Gore Milo ukanovi kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva da upravlja Crnom Gorom i da odreuje njen pravac i karakter.


Izvor: B92, Vijesti

EPA-EFE/ TOMS KALNINS

EPA-EFE/ TOMS KALNINS

“Je li Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani”, rekao je ukanovi na konferenciji za medije povodom dve godine mandata, koja se odrava ispred rezidencije na Cetinju, prenose “Vijesti”.

Odgovarajui na pitanje da li je Zakon o slobodi veroispovesti provokacija stabilnosti,rekao je: “Sutinska dilema je da li drava novim zakonima, usklaenim sa evropskim, treba da zameni zakone iz komunistikog vremena? Da. Zakon o slobodi veroipovesti treba Crnoj Gori i donesen je u pravo vreme”
On je naglasio da sve to je oteto Crnoj Gori, bie joj vraeno.

“Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo drutva pobuni odgov je – Ne”, kazao je ukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga doneen.

Zakon je, kae predsednik Crne Gore, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na povrini to je pitanje imovine, gde se drava suoila sa otporom SPC. “Ne nudite nam te izanale i okrvavljene formule za budunost Balkana. Neemo ih prihvatiti”, rekao je Milo ukanovi.

On je istakao da ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuu imovinu, da se odupiru sudskoj proveri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi svetenike u dravu.

Dodao je da su ponudili SPC da budu deo reenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ba onakve kakva je postojala do 1918. godine.

“U meuvremenu smo obnovili dravu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu ansu. U tom sluaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro reenje. Mislim da je bolje reenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike. U tom sluaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugaije postupanje drave u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim graanima”, zakljuio je ukanović, prenosi Sputnjik.

Kroz raspravu oko zakona o slobodi veroispovesti, kako je naveo, pokazale su i namere SPC.

“Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na oiglednu ambiciju da se preko odreenih struk koje predstavljaju instrument velikodravnog nacionalizma preuzme kontrola nad strate putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinoenju Crne Gore na rtvenik velikoj Srbije”, poruio je ukanović.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top