Ovde ste
Home > Ekonomija > Da li frizeri, teretane, kozmetiki saloni potuju pravila? “Sa kaznama e se poeti brzo”

Da li frizeri, teretane, kozmetiki saloni potuju pravila? “Sa kaznama e se poeti brzo”


Beograd — Pomonik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenkovi rekao je da je obavljeno vie od 550 nadzora u objektima uslunih delatnosti.


Izvor: Beta

Foot: Depositphotos, stetsik

Foot: Depositphotos, stetsik

Nadzori su obavljani u frizerskim i kozmetikim salonima, teretanama i fitnes klubovima u Srbiji, kako bi se proverilo da li se potuju pravila rada u vreme epidemije korona virusa.

“Najee su kontrolisani frizerski i kozmetiki saloni gde za postoji manji broj nepravilnosti – ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne koliine”, rekao je on za RTS i podsetio da je vlasnik objekta duan da upozori klijenta da nosi masku.

Prema reima Stamenkovia, u odreenim objektima nisu istaknuta pravila ponaanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih lokala procenat utvrdjenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

“Raen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u trnim centima, radili smo preventivne nadzore poetka rada u predkolskim uslovima i u kolskim objektima gde postoji produeni boravci”, rekao je Stamenkovi.

Ocenio je da su zajednike kontrole gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraen kontrolom.

Govorei o kanjavanju, Stamenkovi je rekao da e se sa kaznama poeti brzo.

Istakao je da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zatiti stanovnitva od zaraznih bolesti koje su dale ovlaenja drugim inspekcijama da te kazne izriu.

Za fiziko lice se mogu izrei kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara. Komentariui upotrebu klima-ureaja, Stamenkovi je rekao da se svi dre preporuka.

“Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode rauna da klimatizacija bude iskljuena iz korienja zbog irenja vazduhom estica koje mogu da prenose virus”, ukazao je on.

Stamenkovi je rekao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kanjavanje ili preko prekrajnih naloga za nenoenje maski.

“Oekujemo novu uredbu koja e preciznije ovo definisati. Uredba od 7. maja je opta uredba koja daje mogunost odredjenim inspekcijskim slubama da preduzimaju neke mere”, ukazao je Stamenkovi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top