Ovde ste
Home > Ekonomija > Iskljuuju ih sa amerikog trita: Kineski lanac falsifikovao izvetaje o prometu

Iskljuuju ih sa amerikog trita: Kineski lanac falsifikovao izvetaje o prometu


Hong Kong, Njujork — Nasdak berza je obavestila kinesku firmu Lakin kofi da planira njeno iskljuenje sa amerikog trita.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, Kolobsek

Foto: Depositphotos, Kolobsek

Pre mesec dana otkriveno je da je jedan direktor tog kineskog lanca kafeterija falsifikovao izvetaje o prometu.

Nasdak ovim potezom apostofira obnovu svoje usredsreenosti na standarde oditovanja kompanija kojima se trguje na toj berzi, prenosi Rojters.

Lakin je poetkom aprila otkrio da je njegov glavni operativni direktor Ðijan Lju sa saradnicima krivotvorio podatke o prodaji u proloj godini u iznosu od ak 2,2 milijarde juana (310 miliona dolara), nakon ega su svi suspendovani, a kompanija trenutno sprovodi istragu.

Falsifikovani podaci odgovaraju iznosu od oko 40 procenata Lakinove godinje prodaje koju su projektovali analitiari, prema podacima Refinitiv IBES-a.

U obavetenju o delistiranju Nasdak je istakao zabrinutost za javni interes, do ega su doveli krivotvoreni podaci o transakcijama i Lakinov propust da informie javnost o injenicama, potvrdila je kineska kompanija za Rojters.

Lakin namerava da pokrene postupak protiv iskljuenja sa berze pred Nasdakovim arbitranim veem i ostae listiran do konanog ishoda tog postupka, najverovatnije u naredna dva meseca.

Osnovan u junu 2017. godine, Lakin, rival Starbaksu u Kini, imao je prole godine jedan od najuspenijih debija meu kineskim kompanijama na amerikoj berzi, privukavi interesovanje istaknutih amerikih investitora, meu kojima i fondove koji ulau dugorono i hed fondove.

Ove nedelje Nasdak berza je pootrila svoja pravila o uvrtavanju (listiranju) u nastojanju da ogranii Inicijalne javne ponude (IPO) kineskih kompanija koje dre insajderi i koje nisu transparentne u pogledu raunovodstvenih izvetaja, prenosi britanska agencija.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top