Ovde ste
Home > Vesti > London poslao “strogo pismo” EU: Hoete da potujemo pravila iako vie nismo lan

London poslao “strogo pismo” EU: Hoete da potujemo pravila iako vie nismo lan


London — Velika Britanija pozvala je danas Evropsku uniju da preispita svoje predloge ako eli da postigne dogovor o odnosima posle Bregzita do kraja godine.


Izvor: Beta

Foto: Depositphotos/donfiore1

Foto: Depositphotos/donfiore1

Pet dana posle zavretka tree runde razgovora, odrane virtuelno, bez postizanja nekog napretka, britanski pregovara Dejvid Frost danas je uputio strogo pismo svom evropskom kolegi Mielu Barnijeu.

“Ono to se nudi u pregovorima nije ravnopravan odnos slobodne trgovine izmeu bliskih ekonomskih partnera ve sporazum relativno slabog kvaliteta, uz nadzor EU bez presedana naih zakona i naih institucija”, napisao je Dejvid Frost.

“Nadam se da e u nedeljama koje dolaze EU ponovo razmisliti o svojim predlozima o nainu koji e omoguiti da naemo brzo i konstruktivno reenje”, dodao je on.

On je rekao da EU insistira na dodatnim odredbama, neujednaenim i bez presedana u itavom nizu oblasti kao preduslov za sporazum.

Pregovori treba da se nastave 1. juna, a eventualni zahtev za produenje perioda predvienog za dolazak do dogovora, a to je kraj 2020. godine, mora da bude upuen pre 1. jula.

Britanski premijer Boris Donson, koji je pobedio na izborima uz obeanje da e ostvariti Bregzit 31. januara, kategoriki odbacuje mogunost produetka pregovora dalje od kraja ove godine ak i uz rizik da se ne postigne sporazum to bi moglo da bude razorno za britansku privredu ve teko pogoenu krizom korona virusa.

“EU u sutini hoe da mi potujemo pravila njihovog kluba iako nismo vie lanovi, ele da imaju isti pristup naim ribarskim zonama kao to sada imaju, a da istovremeno ogranie na pristup njihovim tritima”, rekao je danas ministar Majkl Gouv.

Da bi se olakali pregovori, u Britaniji je danas objavljen pravni predlog koji zajedno sa nacrtom sporazuma sa EU predstavlja osnovu pregovora.

Glavni pregovara EU Miel Barnije je pozdravio to objavljivanje i istakao znaaj transparentnosti u pregovorima, podseajui da je EU objavila svoje predloge pre dva meseca.

U narednom krugu pregovora treba da ostvarimo opipljiv napredak u svim oblastima, a posebno oko garancija o ravnopravnoj konkurenciji na socijalnom, ekolokom i fiskalnom planu, rekao je Barnije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top