Ovde ste
Home > Zdravlje > Da li e toplo vreme zaustaviti koronavirus?

Da li e toplo vreme zaustaviti koronavirus?


Nekoliko statistikih studija sprovedenih poslednjih meseci pokazalo je povezanost klime i koronavirusa – to je vlanije i toplije, manja je verovatnost irenja virusa.


Izvor: index.hr

Foto

Foto depositphotos/kostomarova

Letnje temperature na severnoj hemisferi verovatno nee znatnije uticati na pandemiju koronavirusa, tvrde naunici s Prinstona, prenosi Indeks.hr. Re je o preliminarnim podacima i veza izmeu klime i kovida-19 jo je u mnogome nepoznata. Studija s Prinstona, objavljena u asopisu Science, ne iskljuuje tu vezu, ali zakljuuje da je uticaj klime na irenje virusa “skroman”.

“Naa otkria pokazuju da e se bez uticajnih mera kontrole virus nastaviti da se iri i tokom toplijeg i vlanijeg vremena. Ono nee znaajnije obuzdati pandemiju”, kae se u studiji.

“Predviamo da vlanije i toplije klime u prvoj fazi nee usporiti virus”, rekla je Rejel Baker sa Prinstona.

Premda klimatski uticaji, posebno vlanost, imaju ulogu u irenju drugih koronavirusa i gripe, autori kau da je u ovom sluaju vaniji izostanak rairenog imuniteta na kovid-19.

“Primeujemo odreen uticaj klime na rairenost i ‘tajming’ pandemije, ali uopteno govorei, virus e nastaviti da se iri jer meu stanovnitvom nema dovoljno imuniteta”, pojasnila je Baker.

Podsea pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vreme nije imalo nekog veeg uticaja na pandemiju.

“Ne ini se da klima regulie irenje virusa”, naglasila je.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top