Ovde ste
Home > Putovanja > Ameriki strunjaci: Kako da bez brige provedete vreme na plai

Ameriki strunjaci: Kako da bez brige provedete vreme na plai


Foto: GettyImages, Mario Tama / Staff

Foto: GettyImages, Mario Tama / Staff

Sa sve toplijim vremenom, vlade i strunjaci irom sveta navode preporuke za ispravno ponaanje na plai. Trenutni konsenzus nalae da su aktivnosti na otvorenom koje omoguavaju drutveno distanciranje jedan od sigurnijih naina da bezbedno provedete vreme na plaama, a u tome se slau i ameriki strunjaci.

“Prostori na otvorenom manje su pogodni za irenje virusa od zatvorenih prostorija”, rekao je dr. Ame Adalja, vii naunik u Centru za zdravstveno osiguranje Univerziteta Don Hopkins.

Profesorka Linsi Mar, profesor inenjerstva na “Virdinija Teku” koji je specijalizovan za prenos zaraznih bolesti u vazduhu, slae se da bi poseta plai trebalo da bude u redu – sve dok ste u stanju da odrite socijalnu distancu.

“Dobra vest je da virus relativno brzo odumire na direktnom suncu”, rekla je ona, dodajui da na plai esto postoji vetar koji pomae rasprivanju virusnih estica u vazduhu. Ali nijedna aktivnost neće biti potpuno bez rizika, to zavisi od vae individualne tolerancije na rizik. Kao i većina stvari u vreme Covid-19, pravila koja se odnose na pristup plai, korićenje i bezbednost esto se menjaju i verovatno se razlikuju u zavisnosti od drave, grada pa ak i plae.

Foto: GettyImages, Stephanie Keith / Stringer

Foto: GettyImages, Stephanie Keith / Stringer

Najposeenije plae oteavaju odravanje udaljenosti i povećavaju verovatnoću produenog izlaganja virusu. Moda ćete morati da se kreete po pretrpanom parkingu, ili uskom stazom ili stepenitem za pristup pesku.

Strunjaci navode da izbegnete plau ukoliko vidite da je njen parking relativno popunjen.

Pranje ruku, izbegavanje dodirivanje lica i odravanje socijalne distance jednako su bitni na plai kao i bilo gde drugde. Iako mnogo toga o prenosivosti koronavirusa ostaje nejasno, prenoenje vodom je manje verovatno.

to se tie ostalih povrina na kojima moete naići na plai, kao to su iznajmljene lealjke i kajaci, ili ak igrake na plai, ameriki strunjaci ipak naglaavaju da treba biti oprezan.

Foto: GettyImages, Milos Bicanski / Stringer

Foto: GettyImages, Milos Bicanski / Stringer

Ne preporuuju deljenje opreme izvan vaeg domaćinstva – poput frizbija ili lopte, a pre nego to iznajmite opremu, pitajte da li je ovaj predmet oićen i dezinfikovan posle upotrebe. Ako nije ili niste u to sigurni, preporuka je da se ne koristi ta oprema, navodi “Njujork Tajms”.

Preporuke centara za kontrolu i prevenciju bolesti ukljuuju smernice poput redovnog ićenja i dezinfekcije, operativne toalete i velike zalihe za pranje ruku. Ali kupai na plai trebalo bi svakako da provere sve objekte kad prvi put stignu na plau, da vide da li su toaleti isti i da li plaa i njeni objekti mogu da omoguće socijalno distanciranje.

Uvek je pametno poneti vlane maramice i dezinfekcione maramice, nositi masku, zatvoriti poklopac WC olje posle korienja, ako je moguće, i temeljno oprati ruke. Preporuuju i da otpatke ponesete kui umesto da koristite kante za smee na plai.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top