Ovde ste
Home > Život > Umetnik koji je “razapeo” Isusa u Beogradu: “Bie jo radova ako ne zavrim u zatvoru – Vesti – ivot

Umetnik koji je “razapeo” Isusa u Beogradu: “Bie jo radova ako ne zavrim u zatvoru – Vesti – ivot


Danas je u Beogradu osvanula instalacija razapetog Isusa Hrista na uglu ulica Ivana Ribara i Jurija Gagarina, a drutvene mree su poele da govore o srpskom Benksiju koji je poeo da osvaja ulice svojom umetnou. Ali, on nije Benksi, jer, za razliku od njega, ovaj umetnik je otkrio svoj identitet.


Izvor: B92

Andrej Josifovski – Pijanista je ulini umetnik ija dela odavno krase ulice Beograda. Njegovi murali ali i velika instalacija etke za WC olju postavljena na Beanijskoj kosi poetkom ove godine privlae panju naeg stanovnitva ali i strane javnosti, a ovog puta je svojim sugraanima predstavio instalaciju razapetog Isusa, rad iz svog serijala “Zlatno doba”, koji se zove “Nova vera”.

“Umetnost je skrajnuta na ovim prostorima, ali ovo to se desilo danas govori da umetnost ipak ostavlja trag i da tera ljude da razmiljaju”, navodi Josifovski za na portal, rekavi da on svojim radom eli da nas suoi sa drutveno-politikim problemima.

“Ovim projektom pokuavam da mapiram nova svetilita, mesta nove vere, zato sam postavio Isusa na kameri za nadzor”, dodaje.

“Neki ljudi nisu ni znali da se tu nalazi kamera, pa im je ovo delo skrenulo panju na to”, rekao je Josifovski za b92.net.

Navodi da on svojim radom postavlja pitanje da li svi ivimo u policijskoj dravi, i da smatra da nema vie tane granice izmeu privatnog i javnog. Dodaje da zna da policija traga za “poiniocem”.

“Izgleda da je najvei problem policije ko je postavio umetniko delo. Ja sam svoj identitet otkrio, da se ne mue”, rekao je Josifovski za na portal.

Naveo je da je simbol raspea jedan od najprepoznatljivijih simbola vere, a da njegova interpretacija govori o narodu koji je razapet izmeu onih koji ele da ga polarizuju.

Josifovski govori da ne ita komentare vezane za svoja dela ali i da ima planove u sklopu trenutnog projekta “Zlatno doba”.

“Bie jo radova, ako ne budem u zatvoru”, zakljuio je Josifovski za b92.net.

S. D.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top