Ovde ste
Home > Putovanja > Od huka i grmljavine na reci etinji kod Uica zastaje dah FOTO

Od huka i grmljavine na reci etinji kod Uica zastaje dah FOTO


Ako krenete uzvodno uz etinju, na samo nekoliko kolometara od centra Uica doekae vas neverovatan prizor, u kom ova reka pokazuje svu svoju snagu.

Nestvaran vodopad od 20 metara sputa se niz padine, a nastao je izgradnjom Velike brane poetkom prolog veka u mestu zvanom Sinjevac.

“Usled otvaranja tkakih fabrika u Uicu, poveavala se potreba za strujom. Planovi za izgradnju Velike brane postojali su jo oko 1907. godine, ali su realizaciju ove ideje omeli ratovi. Radovi su konano zapoeli 1925. godine, a sveano je putena u rad 01. januara pet godina kasnije”, rekao je za RINU, Goran Novakovi istoriar Narodnog muzeja u Uicu.

Foto: Rina

Foto: Rina

Vodena pregrada podignuta je kod Ristovia stene, na mestu gde reka etinja izlazi iz Staparske klisure. Na taj nain dobio se potreban pad, ali i stvorila lokacija od koje zastaje dah. Brojni su oni koji ne zaobilaze ove mesto kad posete Uice, ali ima i onih koji uopte ne znaju ni da postoji.

“Hidroelektrana u Turici sastojala se iz brane, dovoda za vodu od brane do elektrane i same zgrade elektrane. Duine 41m i visine 18,9m. Po sredini, iznad temelja brane izgraena je ispusna ustava sa otvorom, a na levoj strani brane sazidane su dve ustave za preliv u reku suvine vode. U to vreme bila je zaista impozantna i ljudi su sa oduevljenjem dolazili da je vide”, kae Novakovi.

Foto: Rina

Foto: Rina

Stariji Uiani, ribolovci, su crvenim slovima u kalendar upisivali dan u godini kad su se ustave na brani podizale, jer tada bi etinja nadolazila i bila prepuna ribe. Na obalama su se nalazili naikani pecaroi koji bi tog dana imali najvei ulov, jer je pastrmke, mrene, krkue i deverike bilo toliko, da su ih mogli hvatati ak i rukama.

Danas hidrocentrala nije u aktivnoj upotrebi, a jezero koriste ribolovci i retki smeli kupai. Mnogi ovo mesto opisuju kao tajanstveno i bajkovito, a huk i grmljavina koji se ovde mogu uti, nikog ne ostavljaju ravnodunim.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top