Ovde ste
Home > Zdravlje > Veliko interesovanje za testiranje na zahtev: Preko 100 graana dnevno

Veliko interesovanje za testiranje na zahtev: Preko 100 graana dnevno


Testiranje graana na lini zahtev na koronavirus otpoelo je po odluci Kriznog taba Vlade Srbije, a interesovanje je, prema reima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanovi Batut”, Verice Jovanovi, veliko i dnevno se, kako kae, obavi testiranje vie od 100 ljudi.


Izvor: Tanjug

Foto: depositphoto/StudioaMagica

Foto: depositphoto/StudioaMagica

Jovanovi je izjavila Tanjugu da je testiranje na lini zahtev omoguilo da se bez posebnih i komplikovanih procedura u institutima, zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja jednostavnom metodom, uzimanjem brisa nosa i grla, obavi pregled posle kojeg se u roku od 24 do 48 asova dobija rezultat, neophodan za putnike u meunarodnom saobraaju.

Jovanovi je graanima preporuila da se detaljno informiu pre nego krenu na put o pravilima koja postavljaju drave u okruenju, kao i u EU.

“Testiranje se obavlja po jedinstvenoj ceni od 6.000 dinara, kako u Institutu za javno zdravlje Srbije, tako i u svim ostalim zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja. Nema nikakvih dodatnih trokova”, objasnila je Jovanovi za Tanjug.

Prema njenim reima, uplata se obavlja preko jedinstvenog iro-rauna koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takoe objaneno na koji nain treba izvriti uplatu.

“Sa tom potvrdom se doe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne due od pet minuta. Ostavljaju se lini podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat”, rekla je Jovanovi.

Prema njenim reima, procedura se odvija brzo, a u Institutu “Batut” formirane su dve ambulante i u svakoj od njih rade po dva sanitarna inenjera koji uzimaju briseve, neophodne podatke i tu se takoe, kae, popunjava i jedan upitnik.

“Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemiloloko praenje situacije na teritoriji nae zemlje”, dodala je ona.

Jovanovi kae da se graani mogu javiti i za besplatno testiranje ukoliko imaju simptome ili znake respiratorne infekcije koja moe biti povezana sa kovidom-19.

“Vremenski period izdavanja rezultata je isti i sistem zdravstvene zatite i naa drava su spremni da u skladu sa indikacijama omogue testiranje za sve sluajeve koji su suspektni”, istakla je Jovanovi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top