Ovde ste
Home > Ekonomija > Stiže gorivo iz Irana: “I mi imamo pravo da slobodno trgujemo”

Stiže gorivo iz Irana: “I mi imamo pravo da slobodno trgujemo”


Karakas — Venecueli, koja vapi za benzinom, stiže pet tankera iranske flote s gorivom.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa, ALI HAIDER

Foto: Epa, ALI HAIDER

Tankeri, natovareni sa 1,53 miliona barela benzina i komponenti, približavaju se jednoj od državnih luka venecuelanske naftne kompanije PDVSA, javlja Rojters, pozivajući se na saopštenja vlada dve zemlje i portal TankerTrackers.com.

Američke vlasti, koje su uvele sankcije Iranu i Venecueli, kritikovale su u nedelju ovu akciju, dok je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro zahvalio Teheranu na podršci.

Tanker Fočen treba da uplovi u luku El Palito, u Karakasu, prema jednom izvoru iz kompanije PDVSA i podacima kompanije Refinitiv Eikon koja prati njegov put.

Drugo plovilo, Forest, ušlo je u Karipsko more u subotu a tri preostala prelaze Atlantik.

“Venecuela i Iran žele mir, i mi imamo pravo da slobodno trgujemo”, rekao je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji.

On je nazvao dve zemlje “revolucionarnim nacijama koje nikada neće pokleknuti pred severnoameričkom imperijom”, dodaje britanska agencija.

Administracija predsednika SAD-a, Donalda Trampa, saopštila je ranije ovog meseca da razmatra „mere“ koje treba preduzeti kao odgovor na ove isporuke, ne iznoseći bilo kakve pojedinosti.

Iranski predsednik Hasan Ruhani je zapretio u subotu odmazdom u slučaju da Vašington “napravi problem tankerima”, napominje Rojters.

Mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa oko 10 odsto svog kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, zbog čega se oslanja na uvoz.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top