Ovde ste
Home > Život > Nemci su 1944. godine kod Negotina potopili 200 brodova: 2021. poinje izvlaenje jednog dela – Vesti – ivot

Nemci su 1944. godine kod Negotina potopili 200 brodova: 2021. poinje izvlaenje jednog dela – Vesti – ivot


U Srbiji e naredne godine poeti akcija vaenja potopljenih nemakih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.


Izvor: B92, Tanjug

Ilustracija / Foto: GettyImages / Fox Photos

Ilustracija / Foto: GettyImages / Fox Photos

Akcija e poeti zahvaljujui ugovoru koji je danas potpisan, a koji je vredan 1,5 miliona evra. Vaenjem potopljene flote bie unapreena bezbednost u plovidbi.

Ugovor je potpisala potpredsednica Vlade Srbije ministarka graevinarstva, saobraaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi sa pedstavnicima Evropske investicione banke.

Inae, kako je najavljeno prole godine, specijalizovani ronioci, trebalo bi da zarone u Dunav kod naselja Prahovo kraj Negotina, na mesto gde su Nemci 1944. potopili oko 200 brodova beei pred Crvenom armijom, kako bi snimili i utvrdili koliko neeksplodiranih ubojnih sredstava jo tamo “lei”.

Ti brodovi ugroavaju meunarodni plovni put u tom delu Dunava, zbog ega Ministarstvo graevinarstva, saobraaja i infrastrukture planira da se do kraja 2023. izvuku iz vode 23 broda koja u najveoj meri ugroavaju saobraaj.

Budetom za 2020. godinu izdvojeno je 180 miliona dinara, koje je obezbedila Evropska investiciona banka, a taj novac e, kako je prole godine najavio pomonik ministra za vodni saobraaj, Veljko Kovaevi, biti upotrebljen za finansiranje podvodnog snimanja i izrade tehnikog izvetaja o prisustvu neeksplodiranih ubojnih sredstava na brodovima.

Iako se procenjuje da u tom delu na dnu Dunava ima oko 200 nemakih brodova, projekat predvia izvlaenje samo 23 plovila koja najvie ugroavaju protok brodova i amaca.

Odluka o tome da li e brodovi, nakon to su vie od 70 godina proveli na dnu Dunava, biti izloeni kao eksponat ili vraeni Nemakoj bie naknadno doneta.

Projekat izvlaenja potopljene nemake flotile jako je znaajan jer je u tom delu Dunava, nizvodno do luke “Prahovo”, plovni put suen na 180 metara, a prisustvo ta 23 plovila suava puta na svega 100 metara.

Zbog toga, nemaki brodovi ugroavaju plovni put na tom delu Dunava, naroito kada je vodostaj reke nizak.

Istorija belei da su nacisti beei pred Crvenom armijom 1944. godine u operaciji “Dunavski vilenjak”, po nareenju generala Valtera fon tetnera, potopili celu Crnomorsku flotilu sa oko 200 patrolnih amaca, sanitetskih brodova i bari nemake crnomorske flote du erdapske klisure.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top