Ovde ste
Home > Sport > Jokanovi: Oteli su nam Euro 1992. godine

Jokanovi: Oteli su nam Euro 1992. godine


Slavia Jokanovi, sprski fudbalski strunjak i bivi fudbaler, dao je opiran intervju za britanski “Gardijan”.


SNIzvor: B92

Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Zbog graanskog rata na teritoriji bive Jugoslavije usledile su sankcije i naoj zemlji je bilo zabranjeno uee na Evropskom ampionatu 1992. godine.

Jugoslavija je to izborila na terenu, ali je umesto njih na ampionat otila selekcija Danske i na kraju osvojila Evropsko prvenstvo, a Jokanovi smatra da je Jugoslavija bila bolji tim.

“Mi smo bili mnogo bolji tim od Danske”, rekao je Slavia Jokanovi i onda su se dotakli otkazanog Evropskog prvenstva koji je zbog pandemije koronavirusa preseljen u 2021. godinu.

“Ove godine nee biti Evropskog prvenstva, ali e igrai imati priliku da igraju sledee godine. Mi takvu priliku nismo dobili, nama je Euro otet i nikada nije vraen”, nastavlja Jokanovi.

Slavia je bio lan mlade selekcije Jugoslavije koja je osvojila Svetsko prvenstvo za igrae do 20 godina i koja je naredne godine bila viceampion Evrope. Samo nedelju dana pred izbacivanje Jugoslavije sa EP Ivica Osim podnosi ostavku sa mesta selektora.

Potom se iz nacionalnog tima povukao i Darko Panev. a neto ranije i Sreko Katanec ija je porodica dobijala pretnje smru.

“Darko je dao 10 golova u kvalifikacijama i stvarno smo mogli da napravimo neto veoma veliko. Bio je to uasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otili u vedsku iako smo uli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo”, uz osmeh pria Jokanovi.

“Nedugo potom smo izbaeni. Bili smo razoarani, zbog politike nas vraaju kui, sve je bilo uasno. ekali smo dva ili tri dana da se organizuje let za Beograd. Onda je bio problem na aerodromu, deset sati smo ekali da nas puste da odemo. Traumatino iskustvo za mnoge od nas. Evropsko prvenstvo je bio prvi veliki turnir za mnoge, a morali smo da ekamo do 30. godine na sledei. Ja sam igrao est godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Isto je bilo i za Peu Mijatovia, Siniu Mihajlovia, Vladimira Jugovia… Ipak, drugi su mnogo vie patili od nas. Nai problemi su bili sportske prirode. Deavalo se neto mnogo gore”, rekao je Jokanovi.

Slavia Jokanovi smatra da Jugoslavija nije bila loiji tim od Danske i da nisu svi reprezentativci gledali kako uzimaju zlato.

“Nismo ba bili raspoloeni. Pobedili smo ih u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Ipak, svata se izdeavalo, pa su doli oputeni. Zapravo, samo jednom su pobedili do finala. Ja sam izbrisao to prvenstvo iz seanja. Nismo mogli da igramo i to je to. Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pruena ansa”.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top