Ovde ste
Home > Vesti > Nemaka tampa: Tai dobio rundu protiv Kurtija, me jo traje

Nemaka tampa: Tai dobio rundu protiv Kurtija, me jo traje


Na Kosovu bi, nakon odluke Ustavnog suda, mogla da bude formirana vlada bez Samoopredeljenja.


Izvor: DW

EPA/Petrit Prenaj

EPA/Petrit Prenaj

No pitanje je da li to na dui rok moe da zaustavi Aljbina Kurtija ija podrka raste, pie tampa na nemakom, prenosi Doje vele na srpskom.

„Sada je 1:0 za predsednika“, pie beki list Standard o odluci kosovskog Ustavnog suda saoptenoj u etvrtak uvee. Sud je zakljuio da nije prekren Ustav ukazom predsednika Haima Taija kojim je za mandatara za sastav nove vlade proglasio Avdulaha Hotija iz Demokratske lige Kosova (LDK).

Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje koji je zvanino jo uvek premijer, izgubio je veinu u parlamentu krajem marta nakon sukoba sa LDK. Kurti i njegove pristalice trae nove izbore, ali je Ustavni sud sada odluio da predsednik ima pravo da potrai drugog mandatara bez rasputanja skuptine i novih izbora.

„Nova vlada e, osim LDK, verovatno imati podrku Demokratske partije Kosova (PDK) Haima Taija koja je poraena na izborima prole jeseni. Spremnost da uu u koaliciju izrazili su i Alijansa za budunost Kosova (AAK) biveg efa vlade Ramua Haradinaja i druge manje stranke“, pie o tome berlinski Tagescajtung.

„Za Kurtija i njegovo Samoopredeljenje ovo nije prvi udarac ove vrste. Ipak, on uiva podrku veine mladih biraa meu najmlaim stanovnitvom Evrope. Prema poslednjim anketama, Samoopredeljenje bi na novim izborima dostiglo 40 odsto glasova“, pie list.

Tagescajtung navodi da su drutvene podele na Kosovu „pojaane pod pritiskom amerikog specijalnog izaslanika Riarda Grenela da se konano pristane na razmenu teritorija izmeu Srbije i Kosova“.

vajcarski Noje cirher cajtung pie o ovom nastavku obrauna Taija i Kurtija koje naziva „zakletim neprijateljima“. „Bivi voa pobunjenika Tai je predstavnik establimenta koji dominira Kosovom od kada je nezavisno. Taj establiment je proizaao iz gerile UK i uglavnom se krivi za pljakanje drave.“

„Kurti je obeavao da e u moda najkorumpiranijoj dravi Evrope prekinuti praksu klijentelizma i preduzeti dubinske reforme. Njegov uspeh na izborima u oktobru pokazao je da su Kosovari siti starih elita. Harizmatini Kurti, krajnje odan principima, istovremeno je izraz novog samopouzdanja u odnosu prema zapadnim silama zatitnicama. I zbog toga je dugo vaio za bludnog sina kosovske politike.“

I ovaj list pie da ameriku podrku uiva Haim Tai, a da je Kurti u Vaingtonu vien kao smetnja promeni granica.

Ciriki list dodaje da treba oekivati demonstracije u Pritini, a pristalice Samoopredeljenje su jo i pre odluke suda „uvebavale“ proteste sa dranjem odstojanja zbog epidemije. „Politika kriza na Kosovu ide u novu rundu“, zakljuuje list.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top