Ovde ste
Home > Ekonomija > Bugarska e 2021. dostii ekonomski nivo pre pandemije, raste broj novozaposlenih

Bugarska e 2021. dostii ekonomski nivo pre pandemije, raste broj novozaposlenih


Prognozira se da e ve 2021. godine Bugarska uspeti da bude ono to je bila pre pandemije.


Izvor: BNR

Foto:  Depositphotos, digitalgenetics

Foto: Depositphotos, digitalgenetics

U prvim mesecima ove godine su rezultati ak bolji od onih u istom periodu 2019, izjavio je za ministar ekonomije Emil Кaranikolov.

“Osnovni prioriteti Vlade prilikom proglaenja vanrednog stanja su na prvom mestu bili zdravlje ljudi i zatita veine sektora privrede. Neki sektori nisu prestajali sa radom, a radna snaga je u kondiciji”, naveo je Кaranikolov, prenosi BNR.

Zahvaljujui meri dravne podrke zadravanju radnika koja je postala poznata kao “mera 60/40” ouvano je 240.000 radnih mesta. Bez nje sada bismo imali nezaposlenost od 18 odsto, rekao je ministar.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja naveli su da se poslednje dve nedelje zapaa trajna tendencija dnevnog rasta broja novozaposlenih i pada broja novoprijavljenih na birou rada.

Poslednje nedelje vanrednog stanja prosean broj novzaposlenih na dnevnoj bazi bio je 1.225, dok je u periodu od 25. do 29. maja njihov broj povean za 26 odsto i iznosi 1.547.

U isto vreme na biro rada se dnevno prijavljuje u proseku 1.000 nezaposlenih – koliko ih je bilo i pre krize. Ako se ova tendencija zadri, u junu e skoro 60 odsto otputenih zbog pandemije ponovo nai posao ukljuujui i u sferi turizma, hotelijerstva, restoraterstva, smatraju iz Ministarstva.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top