Ovde ste
Home > Ekonomija > Dolar gubi sjaj sigurnog utoita

Dolar gubi sjaj sigurnog utoita


London — Evro je danas dostigao 11-nedeljni maksimum prema uzdrmanom dolaru, poto investitore i dalje dri nada u globalni ekonomski oporavak, javlja Rojters.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Optimizam na valutnim tritima jo uvek traje uprkos rastu zabrinutosti zbog ameriko-kineskih tenzija i masovnih protesta irom Sjedinjenih Drava zbog smrti Afroamerikanca Dorda Flojda u policijskom pritvoru.

Trgovci se ipak nadaju da e centralne banke nastaviti da kupuju dravne obveznice i druge finansijske aktive kako bi zatitile svoje ekonomije od posledica pandemije korona virusa.

Oekuje se da e, na primer, Evropska centralna banka u etvrtak doneti odluku o poveanju sredstava za oko 500 milijardi evra u okviru svog Pandemijskog programa vanrednih kupovina vrednog 750 milijardi evra.

Banka Japana, ECB i Federalne rezerve poveale su svoje bilanse stanja za 10, 20 i 70 odsto od poetka ove godine, kae Kit Duks, makrostrateg u Sosijete eneral banci.

Evro se trgovao na zatvaranju azijskih berzi za 1,1118 dolara, to je porast od 0,4 procenta u odosu na rethodni dan, nakon to je prethodno zabeleio nivo 1,1185 dolara, najvei od 17. marta.

Ameriki dolar je pao prema kanadskom dolaru na tromeseni minimum od 1,3503, zakljuivi trgovanje s gubitkom od 0,4 procenta. Takoe je oslabio prema australijskom dolaru, koji je porastao na 0,6852 amerikih dolara, na najvii nivo od 24. januara.

Sigurni japanski jen je skliznuo za 0,1 posto u odnosu na ameriki dolar, na 109,71 jena.

Prema korpi est glavnih valuta, dolar je potonuo na najnii nivo od sredine marta, pri emu se dolarski indeks spustio na 97,44 poena pre nego to se stabilizovao na 97,82 poena.

Indeks je izgubio oko 5,0 posto vrednosti u odnosu na maksimum zabeleen u martu, kada je panika zbog pandemije COVID-19 zahvatila svetska finansijska trita i izazvala jagmu za dolarom kao sigurnim utoitem meu investitorima.

Raspoloenje za trinim rizikom je jue malo poljuljala Blumbergova vest da je Kina naloila dravnim kompanijama da zaustave kupovinu soje i svinjetine iz SAD-a, to je izazvalo bojazan da bi trgovinski sporazum izmeu dve najvee svetske ekonomije mogao da bude ugroen.

Kasnije se, meutim, pokazalo da su kineske dravne kompanije kupile najmanje tri karga amerike soje u ponedeljak, i to posle tvrdnji izvora u Kini da im je vlada rekla da obustave kupovinu.

to se tie ostalih valuta, britanska funta je ojaala na jednomeseni maksimum prema dolaru, na 1,2567, nakon informacija da e London moda biti spreman na kompromis s Briselom u pogledu ribolova i trgovinskih pravila ako Evropska unija prihvati da povue svoje prvobitne zahteve vezane za ova pitanja.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top