Ovde ste
Home > Putovanja > Top 20 destinacija u Evropi: Od prelepih ostrva do gradova sa burnom istorijom FOTO

Top 20 destinacija u Evropi: Od prelepih ostrva do gradova sa burnom istorijom FOTO


Foto: depositphotos, zoltangabor

Foto: depositphotos, zoltangabor

Uskoro e mnoge zemlje otvoriti svoje granice, a svi oni avanturistikog duha su ionako ve eljni putovanja. Organizacija najboljih evropskih destinacija (EBD) je, stoga, napravila listu od top 20 destinacija koje bi mogle da budu va izbor.

1. Tbilisi, Gruzija

Tbilisi je “destinacija otvorenog uma”, koja mea prolost, sadanjost i budunost, vreme za kulturu i slobodno vreme. Moderniji nego ikad, ovaj grad je idealno odredite za kulturu, gastronomiju, raznolikost i arhitekturu.

2. Krf, Grka

“Savreno odredite za ponovno punjenje baterija nakon ovog stresnog perioda”, pie EBD.

Grka je jedna od evropskih drava najmanje zahvaenih koronavirusom (I do 50 puta manje zaraenih nego u najugroenijim evropskim zemljama). Krf kombinuje oputanje, sunce i prirodu.

3. Cavtat, Hrvatska

Uz veliki izbor vila, Cavtat se matra dobrom destinacijom jer je bolnica u Dubrovniku udaljena 20 minuta automobilom, a aerodrom je udaljen 10 minuta.

4. Azorska ostrva

Portugal je slabo zahvaen koronavirusom, a Azorska ostrva – poput portugalske regije Algarve – jo vie su poteena. U sred Atlantskog okeana, ovaj arhipelag od devet ostrva je priroda u svom najistijem obliku.

Ako volite planinarenje, floru i faunu, posmatranje delfina i kitova, isprobavanje nove hrance… Azorska ostrva su savrena za vas, pie EBD.

5. Preveza, Grka

Prevezu odlikuju sunce, bezbroj plaa (ukljuujui jednu od najduih u Evropi), mediteranska kuhinja… Preveza je pravo “ostrvo na kopnu” u Epirskoj regiji na severozapadu Grke.

6.Alenteho, Portugal

Omeen Atlantskim okeanom na jugu i udaljen pola sata vonje automobilom od Lisabona, ovaj gradi privlai putnike koji trae jednostavnost i netaknutu prirodu.

7. Batumi, Adarija, Gruzija

Batumi se nalazi na obali Crnog mora, u podnoju Kavkaza. Glavni je grad Autonomne Republike Adarije i drugi po veliini grad Gruziji, a najbolji nain da otkrijete zato ga zovu “Las Vegas Crnog mora” je da odete i uverite se sami.

8. Zagreb, Hrvatska

“Sa bogatom istorijom iz rimskih vremena, to je glavni grad i najvei grad u zemlji, smeten na severozapadu uz reku Savu, u podnoju junih padina planine Medvednica”, pie EBD, nazivajui Zagreb “romantinim” gradom.

9. Algarve, Portugal

Algarve je najjuniji region kontinentalnog Portugala i posebno je pogodan za porodine posete.

Odlikuju ga duge peane plae okruene zlatnim liticama, male uvale zaklonjene stenama i okean u kom se prelivaju razne nijanse plave, koji je uglavnom miran i topao.

10. Sibiu, Rumunija

Sibiu je prelep istorijski grad u Transilvaniji, severozapadno od Bukureta.

Poznat po svojoj kulturi, istoriji, gastronomiji, raznovrsnoj arhitekturi (ukljuujui “kue sa oima”) i prirodnim udima, ovaj grad je postao poznata turistika destinacija u Rumuniji.

11. Kotor, Crna Gora

Usamljen u Kotorskom zalivu, ovaj primorski grad u Crnoj Gori EBD opisuje kao “jednu od najlepih destinacija u Evropi za zaljubljene putnike, hranu i ljubitelje prirode”

Staru mediteransku luku Kotor okruuju utvrenja sagraena tokom venecijanskog perioda. Neki su ga prozvali najjunijim fjordom u Evropi, ali u pitanju je potopljeni kanjon reke.

12. Rijeka, Hrvatska

Istorijski, grad je zbog svog stratekog poloaja i dubokovodne luke “prisvajan” od strane nekoliko zemalja, tokom vekova mnogo puta menjajui “gospodara”.

13. Varava, Poljska

“Varava je jedan od najneverovatnijih gradova u Evropi”, pie EBD.

Glavni i najvei grad Poljske, Varava je velika meunarodna turistika destinacija, znaajno kulturno, politiko i ekonomsko sredite sa istorijskim Starom gradom koja je proglaen za UNESCO svetsku batinu.

14. Be, Austrija

Sa mnogim parkovima i ekolokim prevoznim sredstvima, Be je jedan od gradova sa najboljim kvalitetom ivota u Evropi. Zbog ovoga, kao i zbog istorije, kulture i prirode, nalazi se na ovoj listi.

15. Bohinj, Slovenija

Bohinj je utoite za ljubitelje prirode, sporta na otvorenom, planinarenja, lokalnih proizvoda, zanata i novih iskustava.

Poznat je kao jedan od “zelenih rajeva Evrope” i predstavlja “plua Slovenije”.

16. Malta

Pored tirkizne vode Sredozemnog mora, Malta ima bogatu istoriju i kulturno naslee.

“Otkrijte bogatstvo jedne od najlepih destinacija u Evropi. Poloite pekir za plau na plai Riviera Bai ili na neku od mnogih drugih plaa na Malti”, pie EBD.

17. Gdanjsk, Poljska

Poljska je jedna od najmodernijih evropskih zemalja, a Gdanjsk, koji se nalazi na junoj strani Gdanjskog zaliva na Baltikom moru, jedan je od njenih turistikih bisera. Ovaj primorski grad takoe nosi i nadimak “Biser Baltika”.

18. Viljnus, Litvanija

Smeten na jugoistoku Litvanije, Viljnus je glavni i najvei grad u dravi. Pre Drugog svetskog rata je bio jedan od najveih jevrejskih centara u Evropi, to je dovelo i do nadimka “Jerusalim Litvanije”.

Prema EBD-u, Viljnus je savreno odredite za porodice, zaljibljene ili solo putnike, a piu i da je “dvostruko sigurniji od veine evropskih prestonica”.

19. Riga, Letonija

Kao najvea metropola na Baltiku, Riga spaja bezvremensku tradiciju i vrhunsku modernost.

Poznata je i kao “Nordijska plavua sa vatrenim srcem”, a iza Rige je 800 godina burne istorije, od nemakih vitezova do vedskih kraljeva i sovjetskih komesara, koji su ostavili svoje tragove u kulturnoj batini grada.

20. Divlja tajga, Finska

U srcu finskog prirodnog rezervata Kainuu, Divlja Tajga sa svojim umama, netaknutom zemljom, bistrim jezerima i brzacima omoguava planinarenje u netaknutoj prirodi, gledanje i fotografisanje divljih ivotinja i uivanje u kulturnim aktivnostima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top