Ovde ste
Home > Vesti > Vui u pismu Si inpingu: Srbija podrava suverenitet Kine

Vui u pismu Si inpingu: Srbija podrava suverenitet Kine


Predsednik Aleksandar Vui naveo je u pismu predsedniku Kine da Srbija podrava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbednost Kine.


Izvor: Beta

Foto: Epa, Efe, Koca Sulejmanovic

Foto: Epa, Efe, Koca Sulejmanovic

Vui je to naveo u pismu Si inpingu povodom donoenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom.

Beogradski dnevnik “Politka” pie da je Vui to pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je Nacionalni kongres – parlament Kine usvojio prole nedelje.

“Kao nezavisna drava, Srbija se suprotstavila meanju u unutranje poslove suverene zemlje”, napisao je Vui.

Vui je istakao da su “Srbija i Kina posveene potovanju meunarodnog prava na globalnom nivou” i da Srbija “osuuje pokuaje naruavanja ponovnog ujedinjenja” te zemlje.

U pismu je Vui izrazio i elju da Kina i kineski narod “dalje napreduju” pod rukovodstvom predsednika Sija inpinga.

Kineski parlament je prole nedelje skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prole godine traju u toj nekadanjoj britanskoj bogatoj koloniji.

“Temeljni zakon” – mini-ustav na snazi u Hongkongu od 1997. godine, kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbednosti. Meutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i predlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada doneo svoj zakon o tome.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top