Ovde ste
Home > Vesti > Italija otvara regionalne granice posle tri meseca, kontrola jaa

Italija otvara regionalne granice posle tri meseca, kontrola jaa


Italija danas otvara regionalne granice posle tri meseca blokade usled pandemije, im je omoguena vea sloboda kretanja vie od 60 miliona stanovnika te zemlje


Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ANDREA FASANI

EPA-EFE/ANDREA FASANI


Od danas su dozvoljeni i dolasci iz podruja engena bez obaveze karantina.

Regionalne granice otvorene su od ponoi, uprkos oprenim stavovima italijanskih zvaninika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najtee pogoena u Italiji, emu su se protivili lideri regiona na jugu gde je zabeleen manji broj sluajeva koronavirusa nego na severu.

Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jaaju kontolu i mere u cilju spreavanja irenja virusa uz pomo “praenja turista” digitalnim aplikacijama, merenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatraila jo nedelju dana ekanja, Kampanija je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila “zdravstvene pasoe” za dolazak turista, to ministar regionalnih poslova Franesko Boa smatra neustavnim.

Zabrana okupljanja i obaveza dranja bezbedne razdaljine meu ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju spreavanja irenja kovida-19 koji je teko pogodio tu zemlju, odnevi vie od 33.000 ivota, to je ini treom zemljom u svetu po broju rtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Upotreba zatitne maske obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, ukljuujui javni prevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija, ali i gradu enovi maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Na eleznikim stanicama putnicima e biti merena telesna temperatura termoskenerima, a ako je iznad 37,5 nee im biti dozvoljeno putovanje vozom.

U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok e dolasci iz zemalja van podruja engena biti dozvoljeni od 15. juna.

Italija je prva zemlja u Evropi koja je poetkom marta uvela mere karantina na celoj teritoriji, a sa poputanjem restriktivnih mera poela je pokretanjem poslovnih aktivnosti najpre 4. maja, zatim 18. maja, a naredni koraci, posle dananjeg otvaranja granica, najavljeni su za 15. jun kada se otvaraju bioskopi i pozorita, dok e kole i stadioni otstati zatvoreni.

U Italiji je od poetka krize sa kovidom-19 zaraeno vie od 233.000 ljudi, a aktivnih sluajeva je oko 39.000.

Prema poslednjim podacima broj novoobolelih u utorak je 318, od ega skoro 60 odsto u Lombardiji, dok je osam regiona bez novih sluajeva pozitivinih – Pulja, Trentino, Umbrija, Sardinija, Dolina Aoste, Kalabrija, Molize i Bazilikata.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top