Ovde ste
Home > Kultura > Kanski pobednici u onlajn bioskopu ”Moj off”

Kanski pobednici u onlajn bioskopu ”Moj off”


U susret zvaninoj selekciji Kanskog festivala, Moj off predstavlja selekciju filmova koji su obeleili prethodna izdanja ovog festivala


Izvor: B92

Foto: Promo

Foto: Promo

Iako je ove godine izostao glamur Kanskog festivala, umetniki aspekt i dalje obeava, jer je Kanski festival najavio da e 3. juna objaviti zvaninu selekciju ovogodinjeg izdanja uprkos svim nedaama. U isekivanju novih filmova sa Kana i otkrivanju novih autora, Moj off predstavlja posebnu selekciju pod nazivom ”Zlatne Palme Kanskog festivala” gde e posetioci Online bioskopa imati prilike da se prisete ak deset filmskih ostvarenja koji su u periodu od 2008. godine do danas nagraeni najprestinijom Kanskom nagradom – Zlatna Palma.

Filmovi e biti dostupni od petka 5. juna 2020. godine na platformi Moj off, a u ponudi su sledei pobednici: “Izmeu Zidova” (2008) Loran Kant, “Bela Traka” (2009) Mihael Hanake, “Ujka Bunmi koji moe da se seti svojih prethodnih ivota” (2010) Apiatponga Verasetakula, “Ljubav” (2013) Mihael Haneke, “Plavo je najtoplija boja” Abdelatif Kei, “Zimski San” (2014) Nuri Bilge Dejlan, “Dipan” (2014) ak Odijar, “Ja, Danijel Blejk” (2017) Ken Lou, “Kradljivci” (2018) Kore-eda Hirokazu, kao i prologodinji pobednik Kana I dobitnik etiri oskara “Parazit” (2019) Bong Dun-Ho.

Ostvarenje ”Izmeu zidova“ dobitnik je Zlatne palme za 2008. godinu na Festivalu u Kanu, a naa publika je premijerno imala prilike da ga pogleda na 37. FEST-u. Film je baziran na istoimenoj knjizi Fransosa Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a koji u samom filmu tumai glavnu ulogu. Prikazuje ivot uenika i profesora jedne kole u predgrau Pariza, a posebnost je u tome da niko nije profesionalan glumac, pa na prvi pogled deluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane.

Neizostavan dvostruki dobitnik Zlatne Palme, a reditelj koji prikazao ak osam svojih ostvarenja na ovom prestinom festivalu, Mihael Haneke, predstavie svoja dva filma – dobitnik kanske Zlatne palme 2009. godine – crno beli film ”Bela traka”, drama koja analizira raanje nacizma u protestantskoj severnoj Nemakoj, kao i drama “Ljubav” koja je zasluno ponela Zlatnu Palmu 2012. godine. ”Ujak Bunmi koji moe da se seti svojih prethodnih ivota“ tajlandskog reditelja Apiatponga Verasetakula, dobitnik Zlatne palme na Kanskom filmskom festivalu 2010. godine, prikazan je u okviru glavnog programa 16. Festivala autorskog filma, a posetioci sajta e imati prilike da ga pogledaju od petka 5. juna. Hit FEST – a 2014. godine, samo godinu dana ranije nagraen u Kanu – “Plavo je najtoplija boja” francuskog autora Abdelatifa Keia je film u kojem se pojavljuju glumice Adel Eksaropulos I Lea Sejdoks koje duboku emotivnu povezanost likova uverljivo prenose na veliko platno.

Godinu 2014. obeleio je pobednik Kana ”Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Dejlana, film koji govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan nain bavi se i pitanjem line odgovornosti. Dejlanov „Zimski san“ je drama o bivem glumcu koji vodi mali hotel u snenim planinskim predelima Anadolije zajedno sa suprugom, dokse bore sa branom krizom.

Filmovi koji su ostavili veliki utisak, a koje jo uvek dobro pamtimo su upravo poslednja etiri dobitnika Kanske Zlatne Palme – “Dipan” ak Odijar, “Ja, Danijel Blejk” (2017) Ken Loa, “Kradljivci” (2018) Kore-eda Hirokazu, kao i dobitnik etiri oskara “Parazit” (2019) Bong Dun-Ho.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top