Ovde ste
Home > Vesti > Kon: Vreme je da se ukinu uvedene mere

Kon: Vreme je da se ukinu uvedene mere


Epidemiolog i lan Kriznog taba Predrag Kon kae da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je dolo vreme za oputanje i da se ukinu uvedene mere.


Izvor: Tanjug

Printskrin/ TV B92/ arhiva

Printskrin/ TV B92/ arhiva

“Doli smo do kraja, vreme je da se oputamo i slaem se sa dr Nedstoroviem (Branimirom) da je vreme da se skinu mere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Priblizavanje na manje od jednog metra nosi mogunost zaraavanja od bilo ega to druga osoba ima, ne samo virus korona”, pojanjava Kon za Pink.

Dodaje da Srbija ulazi iz nesigurne epidemioloke situaciju u povoljnu, da je Vojvodina ve u povoljnoj situaciji i da e Beograd biti uskoro.

Navodi da epidemija jo ne moe biti oavljena, jer je potrebno 28 dana bez ijednog novog sluaja, to je teko ostvarivo zbog otvaranja granica i sporadinih sluajeva.

“Uvek se moe desiti da se pojavi neki dep, ali to ne znai da smo objektivno u epidemiji”, naglasio je Kon.

Osim distance, noenje maski savetuje samo starijima i ugroenim grupama u zatvorenom prostoru kao to su prodavnice.

Za one koji smatraju da su preleali virus korona, podsea da mogu obaviti testiranje na zahtev na prisustvo antitela, koje se plaa 1.200 dinara.

“Omogueno je komercijalno testiranje koje se radi iz venske krvi. Rezultati se dobijaju brzo. U Gradskom zavodu za javno zdravlja mora da se zakae kako se ne bi stvarale guve, a prethodno se novac uplati na jedinstveni iroraun”, naveo je on.

Dodaje da treba konsultovati virusologe, infektologe, imunologe da protumae rezultate testa, jer prisustvo IgM antitela podrazumeva sveu infekciju, a IgG antitela da je infekcija bila ranije i da neki stepen zatite postoji.

Koliku dugo traje imunitet nakon preleanog virusa jo se ne zna, pominje se period od godinu, godinu i po dana.

Na konstataciju voditeljke da je sigurna da je sve prolo poto se dr Kon jutros sa njom rukovao i skinuo masku, Kon je aljivo dodao da moemo biti sigurni da je sve prolo kada imunolog Sra Jankovi skine masku.

“Kada Sra skine masku, to je taj trenutak slobode”, naalio se on.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top