Ovde ste
Home > Vesti > Kua ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu “Za dom spremni” je neustavna

Kua ljudskih prava: Odluka Suda o pozdravu “Za dom spremni” je neustavna


Kua ljudskih prava u Hrvatskoj izrazila je negodovanje zbog odluke Visokog prekrajnog suda kojom se dozvoljava pozdrav “Za dom spremni”.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Naime, Sud je odluio da se taj pozdrav dozovoljava tokom izvoenja pesme “Bojna avoglave” pevaa Tompsona ocenivi da je odluka u suprotnosti s hrvatskim Ustavom.

“Kua ljudskih prava zgroena je dananjom odlukom Visokog prekrajnog suda”, navodi se u saoptenju te NVO i dodaje da zvui neverovatno i neuverljivo odluka Suda po kojoj se uzvikivanje “Za dom spremni” ne moe podvesti pod zakonski opis prekraja protiv javnog reda i mira.

Ta NVO smatra da okolnost da je sporni pozdrav deo autorske pesme ne menja injenicu da je “Za dom spremni ustaki pozdrav koji simbolie zloinaku naci-faistiku ideologiju i da je protivan lanu 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mrnju ili bilo koji oblik nesnoljivosti”.

U saoptenju se podsea da je Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno i nedvosmisleno potvrdio da koritenje naci-faistikog pozdrav i znakova nije zatieno pravom na slobodu izraavanja.

Za dom spremni predstavlja istu suprotnost civilizacijskim vrednostima, demokratskom drutvenom ureenju i ljudskim pravima koje titi Evropska konvencija za ljudska prava, navodi Kua ljudskih prava.

“Smatramo da je ova odluka Visokog prekrajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnog dravnog advokata da podnese zahtev za zatitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH u skladu sa Prekrajnim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku”, poruuje Kua ljudskih prava u saoptenju koje prenosi Hina.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top