Ovde ste
Home > Život > Naunici otkrili: Ovde je vazduh najistiji na svetu – Nauka – ivot

Naunici otkrili: Ovde je vazduh najistiji na svetu – Nauka – ivot


Naunici sa amerikog Univerziteta Kolorado smtraju da su pronali mesto sa najistijim vazduhom na svetu. Nimalo iznenaujue, ne nalazi se blizu bilo kog podruja u kome su se naselili ljudi.


Izvor: B92, bgr.com

Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF

Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF

Istraivanje, koje je objavljeno u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, otkriva da je Juni okean oko Antarktika pravo mesto ako elite zaista sve vazduh. Zahvaljujui vremenskim obrascima i funkcionisanju globalne klime, oblaci iznad Junog okeana su netaknuti.

Ljudski uticaj je neizbean na veini mesta na planeti Zemlji. Smee koje ostavljamo moe se pronai ak i u najudaljenijim oblastima okeana, jer svakih nekoliko dana na udaljenim plaama na kojima ljudi ni ne ive, okeani izbace gomilu plastike. Hemikalije koje proizvodimo nalaze se svuda oko nas. Ali, ne i daleko na jugu.

Istraivai koji su prouavali vazduh nad Junim okeanom otkrili su da tamonji oblaci ne pokazuju tragove ljudske nemarnosti. Nema tragova fosilnih goriva, ubriva ili drugog ljudskog otpada. Otprilike je onoliko isto koliko moe da bude, s obzirom na to da je ipak na Zemlji.

Naunici su uzimali uzorke blizu povrine okeana, kao i uzorke iz atmosfere iznad. Prouavali su sastav mikroba koji su se nali u vazduhu i otkrili da mikrobi verovatno potiu iz okeana. Juni okean je, dakle, dovoljno daleko od veine ljudske civilizacije da izbegne da bude zagaen.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top