Ovde ste
Home > Vesti > Pozadina masovnih protesta: Da li e SAD dobiti novog “vou”? VIDEO

Pozadina masovnih protesta: Da li e SAD dobiti novog “vou”? VIDEO


Osmi dan prolazi od kako su poeli protesti u Americi, i situacija se i dalje ne smiruje.


Izvor: prva

EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Sve je poelo burtalnim ubistvom afroamerikanca Dorda Flojda, ali pobuna mase izgleda dobija jednu novu dimenziju.

Mnogi tvrde da nikada nista nije ujedinilo svih 50 amerikih drava kao protesti koji su u toku. Svi se slau oko jednog- ubijanje crnog stanovnistva mora da prestane.

Oni skloni politiarenju misle da amerikom krizom upravljaju demokrate jer nemaju odgovarajueg kandidata koji moe da stane na crtu Trampu. Do Bajden nema potrebnu harizmu a ni snagu za pobedu na izborima.

Analiticar Milan Mii navodi da je Tramp verovatno nervozan i zbog male prednosti Bajedena u anketana.

“Verovatno je nervozan i zbog injenice i da Do Bajden u anketama ima dodue malu ali veoma postojanu prednost. to se tie bajdena on je odrao prvi govor od marta meseca i u njima je pozvao na smirivanje i uputio jednu dosta zanimljivu poruku u kojoj se kae da amerika istorija nije bajka sa zagarantovanim srenim krajem”, kae Mii.

Bajden u sebi vidi vou kakav je potreban americi, Tramp u Bajdenu vidi put ka propasti itave drave.

Kako je Bajden objavio na Tviteru: “Ova zemlja plae za pravim vostvom. Vostvom koje e ujediniti ljude i prepoznati bol i tugu zajednica kojima je neije koleno na vratu ve jako dugo”.

“Tvitovao” je i Tramp: “Za tri i po godine sam za crnu zajednicu uradio vie nego Do Bajden za 43 godine. Zapravo unazadio ih je drastino. Uradio sam za
crnu zajednicu vie nego bilo koji ameriki predsednik ikada”.

Povod za proteste je poslednja kap u moru problema sa rasizmom, ali se citava situacija smrti Dorda Flojda samo nadovezala na vec propadajucu privredu usled pandemije virusa korona sa kojom Tramp nije znao da se nosi.

“Njemu je najgori udarac zadala pandemija i to sto mu je privreda propala i jos uvek ima sansu da se predstavi kao kandidat reda i zakona jer mi se seamo da je 1968. slino posle decenije stranih protesta i zbog graanskih prava i zbog rata u Vijetnamu pobedio Riard Nikson, jedan duboko konzervativni politiar koji se predstavio kao ovek koji e da vrati poredak”, navodi za Tv Prva Ljiljana Smajlovi.

Sada protestuju svi, a najvie oni koji nisu zadovoljni ekonomskom i zdravstvenom krizom. Nain na koji se vlast sa celom situacijom nosi osudile su Nemaka, Velika Britanija i Australija.

“Ovo je situacija u kojoj amerika nacija u svom lideru vidi pre svega velikom pomiritelja, a Tramp nije napravio nijedan gest pomirenja. Na velike osude je naisao njegov potez od pre dva dana kada su rasterani mirni demonstranti ispred Bele kue samo zato da bi Tramp mogao da odeta do najblie crkve i da se slika sa Biblijom”, navodi analitiar Mii.

Analitiari tvrde da je jo uvek rano prognozirati sudbinu Trampovog statusa u Americi, ali da trenutna situacija sa protestima ne ide na ruku osvajanju drugog mandata.

Opirnije u video-prilogu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top