Ovde ste
Home > Život > Skoro 15.000 građana zatražilo besplatnu pravnu pomoć i podršku

Skoro 15.000 građana zatražilo besplatnu pravnu pomoć i podršku


Podsećajući da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine, državni sekretar je naveo da je za šest meseci njegove primene bilo više od 12.000 zahteva za pružanje besplatne pravne podrške, a ostatak za besplatnu pravnu pomoć.

Ilić je istakao da su različite vlade više od 20 godina najavljivale donošenje ovog zakona, a da su se uslovi za to stvorili kada je Srbija imala stabilnu ekonomiju i stabilan budžet, saopštilo je Ministarstvo pravde. 

On je podsetio da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani koji su korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, raseljenih lica, žrtava nasilja, azilanata…

Ilić je dodao da besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja građana koja godinama pružaju besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama.

Državni sekretar je ukazao da su Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije potpisale Protokol za uspostavljanje Kol centra za besplatnu pravnu pomoć, koji omogućava ravnomerno raspoređivanje predmeta advokatima.

“U Novom Sadu sam se uverio koliko Zakon puno znači i kako funkcioniše. Čestitam Novom Sadu na organizovanoj službi, koja je spremno dočekala primenu novog Zakona”, rekao je Ilić.

Član Gradskog veća Novog Sada je rekao da je da taj grad još od 1961. godine građanima pruža besplatnu pravnu pomoć, da je prošle godine imao oko 7.000 predmeta, a da od primene novog Zakona, od kada se besplatna pravna pomoć finansira na način da 50 odsto snosi Republika, a ostatak Grad, u radu ima oko 300 takvih predmeta.

Goran Gajić iz te službe istakao je da je donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći značajan korak i da njegova primena u Novom Sadu dobro funkcioniše, za šta su dokaz zadovoljni građani.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top