Ovde ste
Home > Ekonomija > Oekuje se 1.000 kruzera: U Zemunu otvoren novi pristan

Oekuje se 1.000 kruzera: U Zemunu otvoren novi pristan


Zemun — Novi meunarodni pristan na kojem e pristajati kruzeri do 130 metara duine u iju izgradnju je uloeno 1,5 miliona evra otvoren je danas u Zemunu.


Izvor: Tanjug

Foto: Ministarstvo gra

Foto: Ministarstvo graevinarstva, saobraaja i infrastrukture

Ministarka graevinarstva, saobraaja i infrastrukture Zorana Mihajlovi posle obilaska objekta rekla je da je ovaj pristan ija izradnja je zavrena u roku jako vaan za Zemun, Beograd, Srbiju i srpski turizam.

“Mi oekujemo da moda ne toliko ove godine, ali svakako sledee godine imamo najmanje 1.500 kruzera koji e pristati na teritoriju republike Srbije”, rekla je ona.

Dodala je da su znaajan razvoj pristana u Kladovu, Golupcu i Donji Milanovac, a da e se raditi i u Sremskim Karlovcima, Ramu, i Lepenskom viru. Ona je ocenila da se u vodni saobraaj i transport nije mnogo ulagalo prethodnih 20-30 godina.

“Danas mogu da kaem da se gotovo 350 miliona evra ulae samo u vodni saobraaj, ne samo u ovakve projekte nego i u ienje Dunava od starih ratnih brodova, u prevodnice erdap 1 i 2, u luke i luku infrastrukturu i sve ono to je vano da bi Srbija imala vodne koridore isto onako vane kao to ima drumske i eleznike”, rekla je ona.

Dodala je da je znaajna podrka za izgradnju pristana u Zemunu stigla i od Ministarstva turizma koje je najvie finansijski pomoglo ovu investiciju.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaji rekao je da novo pristanite upotpunjuje i proiruje turistiku ponudu grada Beograda s obzirom da je Savsko pristanite postalo malo zbog poveane tranje. On je podsetio da je 750 kruzera 2019. pristalo u Beogradu, a da su oekivanja za ovu godinu bila oko 1.000.

“Pristanite je znaajno i zbog korienje svih potencijala reke Dunav na koje se naslanjaju dva glava turistika grada Beograd i Novi Sad koji generiu 62 posto dolazaka stranih turista”, rekao je on.

On je najavio da se na ovom projektu nee stati i dodao da e se ii ka generisanju zajednikog turistikog proizvoda sa okolnim zemljama Maarskom, Bugarskom i Rumunijom.

“Nastaviemo sa izgradnjom infrastruture na Dunavu, mislim na marine, benzinske stanice, parking prostore a sve to zajedno doprinee razvoju turizma, posebno nautikog”, rekao je on.

Novi pristan u Zemunu je na etiri pontona na 21 ipu ija je duina 32 metra a izgraen je tako da po najniem stogodinje izmerenom vodostaju moe da primi kruzere do 130 metara duine. Ponos da je Zemun sa novim pristanom dobija meunarodno pristanite u koje e pristajati kruzeri sa stranim turistima istakli su predsednik gradske optine Zemun Dejan Mati i pomonik gradonaelnika Beograda Andreja Mladenovi.

“Danas je veliki dan za Zemun jer su stvoreni uslovi da kruzeri koji su godinama prolazili pored od sada imaju priliku da svrate a da im Zemunci uz dobrodolicu pokau znamenitosti svog grada”, rekao je Mati.

Mladenovi je istakao da je Zemun veliko gradilite u kome su ve ureeni Gardo, tvrava, prilazne ulice tim mestima, vie ulilca i stotine fasada, i najavio da predstoji ulaganje u Kej oslobodjenja i Glavnu ulicu.

“O silasku na reke smo mnogi priali ali od 2012. godine Vlada i koalicija koju predvodi Aleksandar Vui je uspela da zaista sidje na reke, vidite kako nam izgleda desna obala Save, Dunav smo oiveli na ovaj nain”, rekao je.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top