Ovde ste
Home > Ekonomija > Srbija na elu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi

Srbija na elu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi


Luksemburg — Srbija se po meugodinjem rastu bruto domaeg proizvoda u prvom kavrtalu 2020. nalazi na prvoj poziciji meu 38 evropskih ekonomija, prema podacima Evrostata.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, everythingposs

Foto: Depositphotos, everythingposs

Srbija dri lidersko mesto kako na tabeli sezonski i kalendarski neprilagoenih podataka sa skokom BDP-a od 5,0 procenata, tako i na tabeli desezoniranih i kalendarski prilagoenih pokazatelja, gde rast iznosi 4,8 posto.

Po evidenciji Evrostata, iza Srbije je Irska, iji je rast prema neprilagoenim podacima iznosio u prvom tromeseju 4,6 odsto, a slede Turska sa 4,5 procenata, Litvanija sa 2,4, i petoplasirana Maarska sa 2,2 odsto.

Poljska je zauzela esto mesto s privrednim rastom od 1,7 procenata u prvom kvartalu, sedma je Bugarska sa stopom od 1,2 odsto, zatim Norveka sa 1,1, Kipar sa 0,9 i Malta sa poveanjem BDP-a od 0,5 odsto

Hrvatska i vedska sa privrednom ekspanzijom od 0,4 odsto u periodu januar-mart dele 11. poziciju.

Iza njih slede ekonomije sa ostvarenim negativnim rastom u prva tri meseca 2020, pri emu je najmanji pad od 0,4 procenta registrovala Danska, a najvei Italija, ak 5,7 odsto.

Francuska se sa padom BDP-a od 4,7 procenata, takoe, nala na zaelju tabele, u drutvu sa panijom (minus 3,8 odsto), Slovakom (-3,7), Austrijom (-2,9), Slove nijom (- 2,4) i Nemakom (-1,9 odsto).

U pregledu Evrostata o rastu BDP-a u prvom kvartalu nisu objavljeni podaci za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i za kosovsku privredu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top