Ovde ste
Home > Vesti > Bivši oficir osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Bivši oficir osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže


Pokrajinski sud u Salcburgu osudio je večeras jednog bivšef oficira austrijske vojske zbog špijunaže za račun Rusije na tri godine zatvora.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Državno tužilaštvo optužilo je penzionisanog pukovnika ( 71) da je najmanje 25 godina, od 1992. do septembra 2018, odavao državne i vojne tajne ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi i za to dobio 280.000 evra.

U optužnici stoji da je odavao tajne o oružanim sistemima Austrije, kao i raspodeli dužnosti kopnenih i vazdušnih snaga.

Tužilaštvo je navelo da je penzionisani pukovnik sa ruskom GRU došao u prvi kontakt 1987. tokom jedne misije u inostranstvu.

Optuženi je, pred sudom, tvrdio da nije odao državne i vojne tajne, već da je samo prosleđivao informacije iz javno dostupnih izvora, kao što to rade dopisnici stranih medija.

Sud je ocenio da je penzionisani pukovnih kriv u skladu sa optužnicom za krivično delo “odavanja državnih tajni”, tako i “špijuniranja za tajne službe na uštrp Austrije”, te i krivičnog dela odavanja vojnih tajni.

Suđenje je, zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti održano bez prisustva javnosti.

Dok je optuženi prihvatio presudu, državno tužilaštvo se još nije izjasnilo.

Inače Salcburžanin se nalazio od 30. novembra 2018.u istražnom zatvoru, a za jednim osumnjičenim Rusom, koji je bio oficir za vezu sa njim, raspisana je poternica.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top