Ovde ste
Home > Vesti > “Ako je razmena teritorija nain…”

“Ako je razmena teritorija nain…”


“Bilo bi udno da se organizuje tako veliki sastanak, kao to je susret delegacija Beograda i Pritine 27. juna, a da se kui vrate bez ikakvog dogovora”.


Izvor: Kosovo online

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Kae lan amerikog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Dordtaun arls Kapan, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Iako se skup odrava u trenutku kada su odnosi SAD-a i Evropske unije moda na najniem nivou od Drugog svetskog rata, Kapan smatra da i Evropa mora da se ukljlui u proces, “jer je Balkan njen deo i tei lanstvu u EU kao krajnjem cilju. Stoga EU mora da bude deo ove jednaine”.

Govorei o ideji korekcije granica, odnosno razmene teritorija Kapan je naveo da mu je poznato da se o tome neko vreme razgovara.

Prema njegovim reima, to je bilo veoma kontroverzno pitanje sve dok Trampova administracija nije poela da je odbacuje. U sluaju realizacije, to bi bilo veoma sporno pitanje na Kosovu i u izvesnoj meri u Srbiji, smatra on.

“Pretpostavljam da je ta ideja i dalje u igri, jer su je Tai i Vui razmatrali u prolosti. Ja smatram da treba da bude na stolu – ne zato to mislim da u tom smeru treba da idu pregovori i nisam pristalica te opcije. Meutim, ako je razmena teritorija jedini nain da dve zemlje postignu sporazum, osiguravajui trajan mira – onda neka bude deo razgovora”, naveo je Kapan u intervjuu za RSE.

Prema njegovom miljenju, nekoliko stvari u kombinaciji je dovelo do organizovanja ovog susreta. Jedna je promena Vlade Kosova. Prethodni premijer Aljbin Kurti je bio rezervisan prema dijalogu i ukidanju takse na robu iz Srbije.

“Jo uvek ne znamo jasnu poziciju novog premijera Hotija o razliitim pitanjima. Izdao je saoptenje koje, ini se, ukazuje na distancu izmeu njega i predsednika Taija. No, oigledno je da Tai i dalje ima kljunu ulogu u pregovorima sa Beogradom. Ukidanje uvoznih taksi otvara prostor za nastavak dijaloga sa Srbijom. To je na tragu napretka imajui u vidu dogovor o uspostavljanju transportnih veza poetkom godine”, rekao je on.

Smatra da e sastanak u Beloj kui biti vie usredsreen na utvrivanje dinamike i pokretanja procesa.

“Sada vidimo spremnost Beograda da uzvrati obustavljanjem kampanje za povlaenje nezavisnosti Kosova. Tako se generalno privode kraju dugogodinja rivalstva kada obe strane signaliziraju jedna drugoj da su spremne na sporazum. Dakle, u sluaju Srbije i Kosova neko vreme traju pripreme i zato se moe oekivati izvestan napredak u razgovorima u Vaingtonu. Sumnjam da bi se ovom skupu dao takav znaaj da makar ne postoji nada da se moe ostvariti znaajan napredak”, naveo je Kapan.

Kae, da se moe spekulisati da bi ishod mogao biti konkretan sporazum, pre svega o trgovini, zatim o trajnoj suspenziji kampanje za povlaenje nezavisnosti Kosova, kao i o mapi puta , odnosno kako e se normalizovati odnosi.

“Ta mapa puta bi mogla onda da poslui kao osnova za kontinuirane razgovore. Mislim da u te pregovore mora da se ukljui i Evropska unija jer ona ima na raspolaganju mehanizme, pre svega lanstvo u njoj. To je igralo vanu ulogu u usmeravanju ne samo balkanskih, ve i zemalja u Centralnoj Evropi u pozitivnom i demokratskom pravcu”, objanjava.

Kapan je ukazao da e susret u Vaingtonu uslediti ubrzo nakon parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna, to znai, kako kae, da e Vui imati iza sebe izbornu kampanju u trenutku kada zapone ove vane pregovore.

“S obzirom da se oekuje dobar rezultat njegove Srpske napredne stranke, ovi izbori e poveati Vuiev manevarski prostor i potencijalno mu omogui pravljenje kompromisa koje bi moda izbegavao ako bi se naao u slabijoj pozicij…Vui je veoma vet u obraanju razliitim publikama – bilo da se prikae kao proevropski politiar, zatim da naginje Putinu, ili da je proameriki orijentisan. U svim sluajevima on to radi veoma dobro. To je jedan od njegovih aduta kao politiara. politikoj situaciji”, smatra Kapan.

Prema njegovim reima, svedoci smo da se dijalog Beograda i Pritine naao u zamci pogoranih odnosa izmeu SAD-a i EU koji su dostigli najnii nivo u poslednjih nekoliko decenija, a mogue je i od Drugog svetskog rata.

“Smatram da je nesrena okolnost to se ovaj dijalog pokuava pokrenuti bez koordinacije, jer nema sumnje da SAD i EU imaju na raspolaganju vie instrumenata kada deluju zajedno nego kada to ine odvojeno… Ni Kosovu niti Srbiji nije u interesu da biraju stranu izmeu ‘slonova”. Kao to smo ve pomenuli, sada su veoma komplikovani odnosi izmeu SAD-a i EU i mnoge zemlje nastoje da izbegnu da se nau u unakrsnoj vatri”, rekao je on.

Smatra da poboljanje ekonomske situacije i angaman ne moe da poslui kao zamena za politiko reenje.

“To smo nauili iz mnogo sluajeva. Postoje zajednike investicije izmeu Srba i Bonjaka u BiH, ali to nije pomoglo. Ima i sluajeva ekonomskog partnerstva izmeu Palestinaca i Izraelaca, ali to nije bilo od velikog znaaja. Kina i Japan imaju veliku trgovinsku razmenu, ali njihovi odnosi su veoma loi. Dakle, na kraju dana reenje za odnose Srbije i Kosova tie se politike, a ne trgovine i investicija. Ekonomska razmena moe da pomogne i usmeri odnose u pravom smeru, moe da stvori pozitivan zamah unutar zemlje kada se lideri nau u situaciji da donesu teke odluke za koje moraju da pridobiju podrku javnosti”, naveo je Kapan.

On je ocenio da je put u Vaington vaan, ali izaziva i izvesnu zabrinutost u Evropi.

“No, ja ne mislim da je to potez kojim e Brisel biti trajno ostavljen po strani. Mislim da e se EU kontinuirano i snano diplomatski angaovati u pregovorima Pritine i Beograda”, zakljuio je Kapan.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top